Hradec ulovil dvě posily

Hokejbalová zima je u konce, o víkendu startují jarní extraligové boje. Hradec sní o účasti v semifinále.

Se dvěma posilami do obrany vstoupí do jarních bojů v hokejbalové extralize hráči Hradce Králové. Aktuálně pátý tým tabulky své cíle nemění. Rád by se probojoval do osmičlenného play-off a v něm dokráčel co nejdále. „Máme za sebou vydařenou zimní přípravu. Byla tvrdá a všichni při ní odevzdali maximum, bez toho by to nešlo,“ říká hradecký trenér Jaroslav Pavlík.

Hokejbalová zimní příprava se v mnohém neliší od ostatních sportů. „Je to podobné jako u fotbalu nebo hokeje. Hodně běháme, ze začátku jde o sílu, dynamiku, postupně přidáváme rychlost a herní návyky. Snažili jsme se v trénincích hodně přiblížit hokejbalu,“ vysvětluje Pavlík.

Dobrá výchozí pozice

Jeho tým přezimoval v dvanáctičlenné extralize na pátém místě, ovšem s těsným odstupem na další tři soky. „Je to skvělá výchozí pozice, po jednom kole může být všechno jinak. A možná je to i lepší, než kdybychom byli přes zimu druzí a tým byl pod tlakem očekávání,“ podotýká hradecký trenér.

Cíl zůstává stejný, jaký byl před sezonou. „Pořád platí to, že bychom se chtěli probojovat do play-off. Je pravda, že nám k tomu chybí nějaké čtyři body. Rozhodně se o to ale pokusíme,“ tvrdí Jaroslav Pavlík.

Postup do vyřazovacích bojů by Hradci neměl uniknout. „Před sezonou jsme asi ani nečekali, že budeme hrát takhle vysoko. Ale v play-off je možné všechno. Pokud bychom se dostali do semifinále, bylo by to skvělé. A pak? To se uvidí. Od vedení žádné další cíle vytyčené nemáme,“ říká kouč.

Hradec se na jaře musí obejít bez dvou hráčů podzimního kádru. Michal Dunda se zranil na dovolené v Alpách, Tomáše Horu nepustí do hry bolavá záda. „Oba už na devětadevadesát procent do hry nezasáhnou,“ přiznává kouč.

Přišel mistr světa

Spolehnout se naopak může na dvě posily do obrany. Z Letohradu přichází bek Tomáš Friml a návrat k vrcholovému hokejbalu hlásí mistr světa Michal Chmel. „Oba patří k české špičce, takže by měli do naší obrany přinést kvalitu i zkušenosti,“ věří ostříleným borcům Pavlík.

Hradecké hokejbalisty čeká na úvod jara příznivý los. V úvodních čtyřech zápasech je čekají soupeři ze spodních pater tabulky. „Ale extraliga je hodně vyrovnaná a vyrovnané byly i všechny naše zápasy. Vždycky to bylo těsné, rozhodují maličkosti, takže se nemůžeme na los spoléhat. I když je pravda, že zápasy s nejlepšími týmy už máme za sebou,“ popisuje Pavlík.

Potěšila by ho přízeň fanoušků na hradeckém stadionu. „Například při zápasech s Pardubicemi bylo publikum skvělé a bylo to znát i na našem výkonu. Rád bych lidi na hokejbal pozval, v Hradci bude určitě na co koukat,“ uzavírá trenér Pavlík.

JARNÍ ZÁPASY HRADCE V ZÁKLADNÍ ČÁSTI

• 3. 3.: Jindř. Hradec – HK
• 4. 3.: Vlašim–HK
• 10. 3.: HK–Karviná
• 11. 3.: HK–Třinec
• 24. 3.: Ústí n. L. – HK
• 25. 3.: Most–HK
• 31. 3.: Letohrad–HK

Prvních osm týmů z dvanáctičlenné soutěže postoupí do play-off