Hru 20. století Monopoly hrají lidé už 80 let

Monopoly, ilustrační foto

Monopoly, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Před 80 lety, 7. února 1935, vstoupila v USA na trh legendární stolní hra na boháče i bankrotáře - Monopoly. Hra, v níž si hráči kupují pozemky a staví na nich domy, hotely či fotbalové stadiony, se od té doby stala neúspěšnější na světě. Dodnes se jí prodalo přes 270 milionů exemplářů. V roce 2000 byly navíc Monopoly vyhlášeny hrou 20. století a vloni hra získala i online verzi.

Monopoly, jak je známe dnes, vymyslel během hospodářské krize v roce 1933 Američan Charles Darrow, nezaměstnaný prodavač topných zařízení. Připomínal si s ní staré dobré časy, kdy nebyla nouze o peníze. Svůj výtvor začal prodávat nejprve sám, nápad však zaujal majitele podniku Parker Brothers, kteří s Darrowem podepsali začátkem roku 1935 smlouvu a nechali si pak hru patentovat.

„koňská“ verze Dostihy a sázky. Monopoly, jejichž nejdelší partie se hrála asi 70 dní, mají od roku 1973 také svůj světový šampionát, mistrovství ČR se poprvé konalo v roce 1996. Hra je sice označována jako stolní, ale například v australském Sydney už mohli hráči taktizovat a spekulovat dokonce na ploše o rozloze 440 metrů čtverečních.