Hvězdný Génius představil světu nového režiséra

Hvězdný Génius představil světu nového režiséra

Hvězdný Génius představil světu nového režiséra Zdroj: Profimedia.cz

Berlínské publikum jako první na světě vidělo první celovečerní film divadelního režiséra Michaela Grandage. V hlavních rolích snímku Génius se objevily superhvězdy Colin Firth a Jude Law.

Rovnou v hlavní soutěži berlínského filmového festivalu se světu ukázal Génius, první snímek ceněného britského divadelního režiséra Michaela Grandage.

Do příběhu o přátelství tichého knižního editora Maxe Perkinse a bouřlivého spisovatele Thomase Wolfa obsadil britské hvězdy Colina Firtha a Juda Lawa. Lawa již dříve režíroval na jevišti jako Hamleta. „Chtěl jsem, aby v mém prvním filmu byly dobré role, protože alespoň pracovat s herci už jsem uměl,“ svěřil se Grandage na tiskové konferenci.

Scénář pro něj napsal John Logan, další člověk, kterého zná Grandage dobře z divadla. Za společnou inscenaci hry Red o malíři Marku Rotkovi oba vyhráli ceny Tony. „Vyšel jsem z biografie Maxe Perkinse od svého kamaráda Scotta Berga. Četl jsem ji už před třiceti lety, před šestnácti lety jsem Scotta začal přemlouvat, aby mi na ni prodal práva. Její téma se mě osobně dotýká. Jsem hlavně dramatik, takže tu jsem, abych s někým spolupracoval. A Wolfe díky spolupráci s Maxem vyrostl,“ vyprávěl scenárista, který se podílel i na bondovkách Sama Mendese Skyfall a Spectre.

Mendese dobře zná i Grandage. V Londýně po něm v roce 2002 na dalších deset let převzal vedení divadla Donmar a v rámci příprav na svůj debut ho navštívil na natáčení a pozoroval při práci. Kromě mnoha filmových postupů se při vzniku Génia naučil hodně i o editačním procesu knih.

Právě editor Perkins, který bez nároku na slávu pomohl Wolfovi jeho květnaté sáhodlouhé popisy zkrátit na mistrovská díla K domovu pohleď, anděli a O času a řece, je ve filmu titulním géniem. „Přečíst si spisovatele, o které se staral Max Perkins, je dobrý způsob, jak znovu objevit americkou literaturu,“ myslí si Colin Firth. Ten v roli málomluvného muže v klobouku předvedl další variaci na typ rezervovaného gentlemana. „Klidně budu ve filmu nosit plavky jako Borat nebo vyskočím z dortu.

Ale režiséři mě radši obsazují do takovýchhle rolí. Dokážu ovšem uvnitř upjatého obleku najít řadu variací. Záhada, co všechno se děje uvnitř takového člověka, mi přijde vždy zajímavá,“ poznamenal britský držitel Oscara za Královu řeč.