Hyperloop propojí východní pobřeží USA, Elon Musk dostal souhlas k výstavbě

»Dálnice« hyperloopu se nebude dotýkat země.

»Dálnice« hyperloopu se nebude dotýkat země. Zdroj: Foto HTT

Testovací hyperloop
Testovací hyperloop
Testovací hyperloop
Testovací hyperloop
Testovací hyperloop
11
Fotogalerie

Podnikatel Elon Musk údajně dostal ústní souhlas k tomu, aby propojil americké metropole pomocí hyperloopu. Technologie osobní vysokorychlostní potrubní přepravy je jedna z vizí výstředního miliardáře. Informaci sdělil na svém twitterovém účtu. 

Technologie hyperloopu je známá veřejnosti již několik let, postupně o ni projevily zájem vlády po celém světě. V minulosti se hovořilo také o propojení Prahy, Brna a Bratislavy, v současnosti se však zdá být projekt mrtvý.

 

Ne však ve Spojených státech. Podle všeho se může Muskova společnost Boring Company chystat na spojení New Yorku a Washingtonu D.C. Celkem by měla cesta podle Muska trvat přibližně 29 minut, a to i se zastávkami ve Filadelfii a Baltimoru. Trasa by měla vést přímo z městských center, k nástupišti by se pak pasažéři dostali systémem vstupů a výtahů.

Vysoké rychlosti v řádu stovek kilometrů za hodinu dosáhne technologie kvůli velmi nízkému tlaku uvnitř potrubí, díky čemuž přepravní vagony dosahují nižšího odporu. Muskovo prohlášení může souviset s nedávným oznámením, že kompletní testy systému proběhly v posledních týdnech bez problémů. Vizionář dále také zmínil, že další projekty mají vzniknout mezi Los Angeles a San Franciscem, hyperloop by měl stát také v Texasu.

Server Futurism.com však polemizuje nad hodnotou Muskova sdělení. Jelikož zatím došlo pouze k ústní dohodě s vládními představiteli, nepochybně čeká hyperloop ještě dlouhý legislativní proces před tím, než metropole skutečně spojí.