IBM vybuduje v Mnichově centrum svého průmyslového internetu

IBM

IBM Zdroj: Jan Sedlak

Americká technologická společnost IBM udělá z Mnichova světové centrum svého projektu vybudovat v rámci "internetu věcí" průmyslový internet. Iniciativa má propojit průmyslové firmy z celého světa a chce přitom využít koncentrace zpracovatelského průmyslu v jižním Německu. IBM uvedla, že plán vybudovat v Mnichově centrum průmyslového internetu bude znamenat její největší expanzi v Evropě za posledních 20 let.

V Mnichově hodlá IBM zaměstnat 1000 lidí, kteří budou spolupracovat se zákazníky na průmyslových projektech a pomáhat jim s propojováním přes síť. Firma otevře v celém světě dalších osm satelitních center, která budou zajišťovat vylepšené internetové propojení různých projektů v průmyslu a ve službách. V Mnichově sídlí největší evropská průmyslová skupina Siemens. Je tam i sídlo automobilky BMW, výrobce nákladních vozů MAN, pojišťovny Allianz nebo zajišťovny Munich Re.

Další centra IBM zřídí v Pekingu, Tokiu, Soulu, třech městech v USA, Sao Paulu a také v Böblingenu, městě v další jihoněmecké průmyslové aglomeraci kolem Stuttgartu. Společnost chce firmám pomoci využívat obrovského objemu dat, která budou vytvářet síťové propojené přístroje, senzory a systémy, jímž se říká „internet věcí“. Celkem má v těchto centrech pracovat na 2000 výzkumníků, návrhářů, konzultantů a prodejců, uvedla podle agentury Reuters firma.

Internetem je propojeno stále více strojů a přístrojů, od automobilů přes lékařská zařízení po průmyslové součástky. Výzkumná společnost Gartner předpovídá, že příští rok se rozšíří počet propojených přístrojů o 30 procent na 6,4 miliardy a do roku 2020 jich má být 20,8 miliardy.