IDC: Češi utratí za internet věcí v roce 2018 miliardu dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, E15

Útrata Čechů za internet věcí se do roku 2018 více než zdvojnásobí z loňských 450 milionů dolarů, tedy asi 11,7 miliardy korun, na jednu miliardu USD (24,3 miliardy korun). Uvedli to dnes zástupci analytické firmy IDC. Internet věcí zahrnuje zařízení, která mezi sebou komunikují bez lidské účasti přes internetové připojení.

V Česku se v této oblasti bude nejvíce využívat monitorování nákladní dopravy, s výdaji ve výši 89 milionů dolarů (2,2 miliardy korun) v roce 2018. Mezi další významné způsoby využití bude patřit provoz průmyslové výroby, správa výrobních prostředků a monitoring či zabezpečení domácností.

Největší tempo růstu zaznamenají chytré spotřebiče, které budou do roku 2018 dosahovat složenou roční míru růstu 48 procent. Rychle poroste i připojení aut, inteligentní budovy a digitální nabídky pro zákazníky v obchodech.

„V letošním roce zaznamená trh internetu věcí v České republice dvouciferný růst. Transformace podniků, veřejného sektoru a domácností prostřednictvím internetu věcí je jen začátek, ovšem již nyní jsou zde velké obchodní příležitosti. Společnosti působící na tomto trhu by si však měly být vědomy, že míra adopce internetu věcí není ani zdaleka ve všech sektorech stejná,“ uvedl programový manažer IDC Milan Kálal.

Celý trh internetu věcí střední a východní Evropy měl loni objem 6,8 miliardy dolarů a letos stoupne na 8,2 miliardy USD. IDC předpovídá, že trh celosvětově v roce 2020 dosáhne hodnoty 1,7 bilionu dolarů. Do předpovědí internetu věcí nejsou v tuto chvíli zahrnuty chytré telefony, tablety a počítače.