Inda Mittala v čele britských boháčů po osmi letech předstihl Rus Usmanov

Ruský miliardář Usmanov je nejbohatší člověk žijící v Británii

Ruský miliardář Usmanov je nejbohatší člověk žijící v Británii

Ocelářský magnát Lakšmí Mittal ztratil v letošním přehledu pozici nejbohatší osoby v Británii a kvůli propadu akcií své firmy klesl až na čtvrté místo. V čele žebříčku jej vystřídal ruský miliardář Ališer Usmanov. Uvedl to list The Sunday Times, který výroční seznam nejbohatších obyvatel země vydává.

Mittal byl nejbohatším člověkem v Británii minulých osm let. O tuto výsadu ale přišel, když akcie jeho společnosti ArcelorMittal působící i v Česku za poslední rok prudce klesly. Indický miliardář kvůli tomu proti loňskému dubnu zchudnul o 21 procent na deset miliard liber (asi 300 miliard korun).

Usmanov vlastní ruské firmy v oboru ocelářství, těžby nebo telekomunikací a v Británii má podíl v londýnském fotbalovém klubu Arsenal. Jeho jmění odhadují Sunday Times na 13,3 miliardy liber. Usmanova loňský přehled časopisu Forbes prohlásil za nejbohatšího Rusa.

Obavy.
Lakšmí Mittal
odhaduje na
čtvrté čtvrtletí
pád ziskuObavy. Lakšmí Mittal odhaduje na čtvrté čtvrtletí pád zisku | profimedia.czLakšmí Mittal

I na dalších místech seznamu boháčů žijících v Británii figurují Rusové. Druhý je Len Blavatnik, vlastník hudebního vydavatelství Warner Music. Blavatnik loni zvýšil své bohatství ze 3,4 miliardy na 11 miliard liber a stal se „skokanem roku“. Pátý v přehledu je známý vlastník klubu Chelsea FC Roman Abramovič s majetkem 9,3 miliardy liber.

Majetek nejbohatších roste

Nejbohatším rozeným Britem je Gerald Grosvenor, vévoda z Westminsteru, který vlastní většinu nejžádanějších londýnských luxusních realit. Ten skončil na osmém místě s majetkem 7,8 miliardy liber.

Tisícovka nejbohatších lidí na seznamu Sunday Times má nyní úhrnné jmění 450 miliard liber, což je nejvíce v historii tohoto přehledu. Za poslední rok se celkový majetek těchto lidí zvýšil o 35,4 miliardy liber.

Dříve vévodila žebříčku nejbohatších lidí v Británii britská královna, jejíž jmění bylo v roce 1989 vyčísleno na 5,2 miliardy liber. Tato suma ale zahrnovala všechny statky koruny včetně královských uměleckých sbírek. Později začal přehled hodnotit bohatství královny jen na základě jejího osobního jmění a panovnice z vrcholu žebříčku zmizela po roce 1993.