Indiáni pobijí u Března kavaleristy

Vzpomínkové jezdecké tažení generála Custera. V Březně si ho zahraje Václav Vydra.

Březno u Chomutova / Indiánský tábor u řeky Little Bighorn téměř osiřel. Jsou v něm jen ženy, děti, starci. A pouhá hrstka válečníků. Ostatní Siouxové odjeli lovit bizony. Poklidný život naruší příjezd několika vojáků 7. kavalerie, která táboří opodál.

Když „modrokabátníci“ zjistí, že většina indiánů je mimo tábor, začnou se chovat neomaleně. Prohledávají stany, berou si věci, které se jim líbí, a dokonce chtějí znásilnit jednu indiánku. Obyvatelé tábora se začnou bránit.

„Potyčka přerůstá v nelítostnou, krvavou bitvu, která se před sto čtyřiatřiceti lety smutně zapsala do amerických dějin,“ nastiňují organizátoři Dušan Rys a Pavel Najman z Chomutova scénář akce, která se odehraje 4. července od 13 hodin v Březně. Celodenní program začíná už v 10 hodin.

Poslední vítězství

V roli legendárního generála G. A. Custera se po jejich boku představí pražský herec Václav Vydra, velký milovník koní. „Bude mi ctí se bitvy účastnit. A padnout v ní,“ vtipně poznamenává Vydra. Na tažení vyrazí devadesát indiánů, osmdesát kavaleristů a šedesát koní.

Indiáni v Březně „pobijí“ americkou jednotku do posledního muže. Stejně jako u Little Bighornu v červnu 1876. „Budou se radovat ze svého velkého, ale bohužel posledního vítězství, za nějž později draze zaplatili,“ zapátrali v historii pořadatelé.

Dušan Rys a Pavel Najman tráví většinu času na hřbetech koní. Lidé je můžou vidět na různých akcích jako středověké rytíře, v uniformách z dob Marie Terezie nebo jako ruské kozáky. „Uniformy z americké války Severu proti Jihu nám také nejsou cizí,“ dodávají.