Indicky hravé Zátiší

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Zatisi Group

I když si česká metropole pozvolna hledá cestu k asijským specialitám (v čínských bistrech je ovšem rozhodně nehledejte), restaurací s autentickou indickou kuchyní je v Praze stále jako šafránu. A najít místo, kde vám indické speciality představí a připraví jako gurmánskou záležitost, je téměř zázrak. Ale protože i zázraky se čas od času stávají, jeden na vás čeká letošní zimu V Zátiší.

Přestože jedna z prvních gurmánských restaurací v metropoli oslavila už dvacáté výročí, stále přichází s novinkami, které mají hosty v první řadě pobavit. Jednou z nich je třeba zajímavý koncept „dvojí pokušení“, což znamená, že určenou rybu či maso můžete ochutnat v jednom chodu ve dvou odlišných verzích a vyzkoušet si tak různé chuťové kombinace. V Zátiší také vyslyšeli moderní trend propojování etnické a gurmánské kuchyně a do kuchařského týmu na několik měsíců pozvali indického kuchaře Mahavira, který už působil jako šéfkuchař v několika luxusních restauracích v Evropě či v Bombaji.

Jak se kouzlí v tandooru

Mahavir pro Zátiší připravil speciální sestavu indických pokrmů, které jsou navíc připravovány v autentické indické „peci“ tandooru, operativně instalované do zdejší kuchyně. Indické pokrmy můžete ochutnat buď samostatně, nebo jako celé degustační menu, což však může být poněkud riskantní. Ale k tomu se ještě dostaneme.

Na začátek si můžete vybrat ze dvou předkrmů. Jedním z nich je tomatovo-čočková polévka s hráškovými krutony, která je příjemně hutná a lahodná s lehce pikantním nádechem posíleným vynikající kroketkou (snad by jen mohla být o trochu teplejší). Druhým předkrmem je výtečná tygří kreveta marinovaná v hořčici a pečená v tandooru, kterou doprovází dvojitá sestava mátového a koriandrového čatní a tamarindové omáčky. A zatímco polévka měla vlastně jen jeden tón, zde už se kombinace chutí vrství, zkoušíte různé verze a litujete, že krevetek není o trochu víc. Zvlášť s přihlédnutím k výtečnému německému ryzlinku rozlévanému přímo u stolu z lahve magnum (1,5 litru), který je k tomuto předkrmu servírován.

Pravá Indie. Indický kuchař Mahavir, který v pražskérestauraci nyní hostuje, připravuje pokrmy v autentickéindické peci tandooruPravá Indie. Indický kuchař Mahavir, který v pražskérestauraci nyní hostuje, připravuje pokrmy v autentickéindické peci tandooru | Libor Budinsky

Pozor na rajtu

Po předkrmech přišla na řadu hlavní jídla, při kterých jsme si nechali poněkud zvýšit míru pikantnosti (indický kuchař se kvůli Čechům drží poněkud při zdi, ideální by bylo, kdyby se obsluha hostů zeptala, v jakém stupni pálivosti chtějí jídla připravit – stejně jako se vás zeptají na stupeň propečení třeba u steaků). A bylo to hned znát, jídla dostala mnohem větší šmrnc. Ať už šlo o indické kuře z tandooru s křehkým a šťavnatým masem či o výtečné biryani (pálivá směs rýže s kořením a masem, podávaná v hrnci se zapečenou chlebovou plackou), opět v kombinací s čatní a rajtou (což je zvláštní jogurtová omáčka se zeleninou a kořením). Ovšem právě rajta představuje tak trochu zádrhel celého menu – pokud jí sníte hodně (podává se hned k několika jídlům) a zapíjíte ji těžkým červeným vínem, není to nejlepší kombinace pro váš žaludek. Těžká španělská rioja (navíc podávaná o pár stupňů teplejší) mi ke kuřeti a rajtě vůbec nesedla.

Gejzír chuťových vjemů

Vrcholem indické hostiny je jehněčí kari s bramborovým pyré se šafránem a houbami (kreativní variace na českou kuchyni). Ke všem jídlům je samozřejmě k dispozici také placka čapátí z tandooru. Opět na vás čeká gejzír chuťových vjemů, kdy má téměř každé sousto v kombinaci s čatní a rajtou trochu jinou chuť. To je to nejkrásnější na indické kuchyni a díky zdařilému konceptu indického kuchaře si rozmanitost chutí a vůní V Zátiší perfektně užijete.

Z nabídky

Indická tomatovo-čočková polévka, v tandooru pečené tygří krevety marinované v hořčici, indické kuře pečené v tandooru, šafránová rýže, indické jehněčí kari, bramborové pyré se šafránem a houbami, v tandooru pečený ananas, pistáciová zmrzlina. Ceny: dva chody 890 korun, tři chody 1050 korun, čtyři chody 1200 korun, pětichodové degustační menu 1350 korun, vybraná vína k menu 770 korun

ilustrační fotoilustrační foto | Libor Budinsky

E15 hodnotí

menu * * * *1/2
obsluha * * * *1/2
prostředí * * * *1/2
sociální zařízení * * * *
ceny vysoký standard
celkový výsledek * * * *1/2

hvězdička

+

indická kuchyně plná pestrých chutí v moderním střihu

-

kombinace těžkého červeného vína a rajty není úplně ideální

Kontakt: V Zátiší, Liliová 1, zatisigroup.cz

Autor je publicista