Instagram hledá způsoby, jak vydělat. Povolí reklamu

Instagram

Instagram Zdroj: Profimedia.cz

Facebook informoval o plánu umísťovat reklamy na Instagram, který před rokem koupil za miliardu dolarů (téměř 19 miliard korun). Teď hledá způsoby, jak se službou na sídlení fotek a videí začít vydělávat. Od svého založení síť totiž neutržila ani cent.

Během několika příštích měsíců tak mohou uživatelé Instagramu ze Spojených států očekávat zobrazování reklam. „Vidět fotky a videa značek, které na síti nesledujete, bude něco nového. Proto začneme pomalu,“ píše ve vyhlášení. Dle jejich slov se zaměří na malé množství krásných a vysoce kvalitních fotek a videí z maximálně deseti firem.

Instagram má v současnosti více než 150 milionů aktivních uživatelů po celém světě. Mezi svými zákazníky je velice populární, firma si ale dlouhou dobu láme hlavu s tím, jak z fotografů-amatérů udělat vydělávající byznys model.

Předešlé pokusy společnosti na tvorbu zisku se setkaly s obrovskou vlnou kritiky. Instagram například změnil podmínky služby tak, aby mohl fotky uživatelů prodávat inzerentům, a to bez nároku na finanční náhradu. Po několika dnech svůj záměr zrušil.

Ani nejnovější plán však nemusí vyjít. Jak upozorňuje deník Wall Street Journal, společnosti jako Nike nebo Lululemon Athletica na Instagramu rozjeli úspěšné marketingové kampaně bez nutnosti něco platit.

„Instagram si musí zaplatit za svou vlastní budoucnost,“ řekl pro BBC jeden z jeho zakladatelů Kevin Systrom. I proto bude společnost hledat další způsoby, jak vydělat.