Internet u Teplé bude v červnu

Připojit se k internetu v lázeňském centru? To je pochoďák bez výsledku.

Před třemi týdny se student Libor Šmíd náhodou dozvěděl, že se lidé mohou v lázeňském území Karlových Varů připojit k internetu. A tak vzal notebook a pospíchal si zasurfovat na čerstvý vzduch.
„Zkoušel jsem okolí Thermalu, pak Lázní III. Tam nějaký signál byl, ovšem připojení se nezdařilo. Poté, co jsem došel ke kolonádě, kde signál nebyl, jsem to vzdal,“ říká.
Jan Hradil má stejnou zkušenost. „Připojil jsem se jen v době loňského festivalu. Potom už nikdy, i když jsem to opakovaně zkoušel,“ krčil rameny. O pokrytí lázeňského území bezdrátovým připojením k internetu rozhodli úředníci vloni v červnu. Lidem mělo být k dispozici po filmovém festivalu. „Chceme připojení například v lázeňských parcích,“ uvedl před rokem náměstek primátora Tomáš Hybner s tím, že v oblasti od Lázní I. až k poště bude k dispozici základní rychlost připojení, dostačující pro prohlížení webových stránek.
Sedmička otestovala připojení k internetu u Teplé téměř rok po zprovoznění hotspotů. Notebook jsme zapnuli před Thermalem. Počítač vyčenichal hned několik sítí, ovšem žádnou, ze které by bylo zřejmé, že ji spravuje město. A tak jsme klikli na Thermal-hala Moser. Ta byla volná, připojení ovšem selhalo. S další sítí – Thermal-hala_VS – se počítač spojil. Ve webovém prohlížeči jsme proto zadali Sedmicka.cz, ale načetla se stránka hotspotu lázeňského hotelu Thermal. A ta po nás chtěla heslo.
A tak jsme pátrali dál. Volný byl Spa-Net Free. Notebook ohlásil, že se připojil, ovšem brouzdat po internetu nešlo. Vyzkoušeli jsme proto síť net150. Když navázání kontaktu selhalo, notebook jsme zavřeli a přemístili se jinam.
Na lavičce u sochy Antonína Dvořáka znovu klikáme na nezabezpečené sítě. Fas_a_8, linksys a další. Dvořák nám koukal přes rameno a držel palce, přesto i tam jsme nepochodili. Slibně zněla nezabezpečená síť Kviff_Lazne-1 u Lázní III. K ní jsme se připojili hned, k internetu už ovšem nikoliv. A stejně jsme dopadli také u budovy Lázní I. „Provádíme údržbu, síť chceme zprovoznit do posledního červnového týdne,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Jan Kopál.
Jak řekl, město potom opět poskytne standardní bezdrátové připojení. „Rychlost sítě není nijak závratná, měla by ale stačit ke stažení jednoduchých webových stránek. Přístup bude otevřený, bez hesla,“ dodal.
Internetoví maniaci ale musejí počítat s tím, že přístup k síti bude kvůli ochraně před přetížením jen půlhodinový. Pak se budou muset znovu připojit.

Kde je možné se ve Varech připojit:

California Club
La Strada
Retro
Charlie
The Pub Pilsner Unique Bar
Zlatá štika
Alžbětiny lázně
Krajská knihovna Wi-fi připojení dále poskytují prakticky všechny hotely v centru města (např. Thermal, Imperial, Pupp, Kolonáda a další).