Investor Barta koupil server Slevín, čtyřku na trhu slevových agregátorů

Slevín.cz

Slevín.cz Zdroj: Slevin.cz

Český internetový trh s agregátory slev se dále zkoncentroval. Dosavadní tržní čtyřka, server Slevín.cz, padl do náruče NetBrokers Holding, který je spojen s podnikatelem a investorem Janem Bartou. Ten stojí i za dalšími servery z branže jako Zapakatel.cz nebo SlevyDnes.cz, stejně jako za pojišťovacím rozcestníkem ePojištění.cz. Webový triumvirát NetBrokers Holding je tak momentálně se zhruba třetinovým podílem dvojkou na českém trhu webů sdružujících nabídky slevových portálů.

„Další možnosti akvizic se na trhu prozatím uzavřely, už není co kupovat,“ uvedl pro deník E15 Jan Barta, společník. Majoritu ve Slevínu koupil od islandské firmy DCG ehf, zbytek do sta procent pak od domácích hráčů Inveo.cz a Eremia. Za kolik nakoupil, odmítl podnikatel s odkazem na povinnost mlčenlivosti komentovat.

Český trh s agregátory měl podle odhadů odborníků loni obrat kolem 150 miliónů korun. Jedničkou zůstává server Skrz.cz s více jak polovičním tržním podílem. Právě z agregátorů se v Česku rekrutuje pětina až polovina klientů populárních slevových webů. „V zahraničí přitom agregátory neexistují, jde o českou specialitu,“ dodává Barta.

Mladé odvětví

Odvětví slevových agregátorů je v Česku velmi mladé, nejstaršímu hráči na trhu, Skrz.cz, je teprve pět let. Po dosavadním prudkém boomu má růst trhu zpomalit, stále by se měl ale počítat ve dvouciferných číslech. „Předpokládám, že trh agregátorů poroste letos tempem kolem 15 procent,“ uvádí Jan Barta. Dosavadní vývoj trhu byl překotný, když desítky agregátorů, kterým se nepodařilo získat výraznější tržní podíl, vznikaly a zanikaly takřka přes noc.

Loňská Bartova akvizice serveru Zapakatel.cz, někdejší trojky domácího trhu slevových serverů, se neobešla zájmu médií. Bývalým majitelem webu byl totiž kontroverzní podnikatel Jan Carba, jehož slevové portály Zapakatel.cz a Branaslev.cz se dostaly do existenčních finančních problémů. Bartova skupina následně server Zapakatel.cz přeměnila ze slevového portálu na agregátor.