ISS zachránil zubní kartáček za tři dolary

Mezinárodní vesmírná stanice ISS.

Mezinárodní vesmírná stanice ISS. Zdroj: CTK

Astronauti Sunita Williamsová a Akihiko Hošide ve středu podruhé vystoupili z Mezinárodní vesmírné stanice do volného vesmíru. Po pěti hodinách v kosmu se jim podařilo nainstalovat novou hlavní elektrickou rozvodnou jednotku. Při práci jim přišel vhod i obyčejný zubní kartáček.

Dvojice měla původně zařízení vyměnit při svém předchozím výstupu 30. srpna. Jenže v okolí šroubů bylo množství kovových hoblin, kvůli kterým se práce nezdařila ani po osmi hodinách pachtění.

Kvůli komplikacím s rozvodnou sítí byla stanice převedena do nouzového režimu a množství přístrojů na stanici bylo vypnuté. Z osmi křídel se solárními panely totiž tři nefungovaly.

Williamsová a Hošide tentokrát byli oproti předchozí pracovní směně ve volném vesmíru vybaveni na míru připravenými nástroji, které jim měly pomoci odstranit úlomky v otvorech závitů pro upevnění rozvodné jednotky.

K vyčištění závitů si s sebou vzali také běžný zubní kartáček. Mimo něj při opravě využili i sadu štětečků a řadu dalších nástrojů. Seznam s metodami, jak postupovat při odstraňování úlomků v otvorech pro šrouby, čítal 15 stran a technici NASA na něm pracovali celý víkend. Manuál podle AP například doporučoval šrouby namazat, vyvinout zvýšený tlak, ale také staré dobré lomcování.

„Vypadá to, že jste opravili stanici,“ sdělili jim nakonec z řídícího střediska vysílačkou. Během výstupu, jehož délka byla naplánována na 6,5 hodiny, dvojice astronautů také nahradila nefunkční kameru na robotické paži komplexu. I tuto práci museli astronauti při minulém výstupu do volného kosmu odložit.

Williamsová svým šestým výstupem navíc získala ženský rekord v délce pobytu ve volném kosmu - strávila v něm již více než 40 hodin. Peggy Whitsonová, která do té doby rekord držela, poslala Williamsové blahopřejnou zprávu.