Jablotron vstupuje do vývojáře aplikací eMan

Šéf firmy Jablotron Dalibor Dědek

Šéf firmy Jablotron Dalibor Dědek Zdroj: Anna Vackova/E15

Jablonecký výrobce zabezpečovací techniky Jablotron vstupuje do vývojářské společnosti eMan, která patří mezi přední české dodavatele mobilních řešení. Hodnota transakce je v řádu desítek milionů korun.

Hlavním důvodem spojení je podle nich zejména posílení spolupráce na vývoji společných produktů. Společnost eMan bude prozatím nadále působit na trhu jako samostatný subjekt, Jablotron v ní bude mít 45procentní podíl. Součástí smlouvy je ale i opce, na základě které může Jablotron získat ve společnosti majoritu.

„Jedná se o oboustranně výhodný obchod. Jablotron posílí o zkušené profesionály z oboru, ve kterém vidíme budoucnost,“ uvedl investiční ředitel Jablotronu Tomáš Morava.

Jablotron vznikl v roce 1990. Zaměřuje se na vývoj a prodej elektronických zabezpečovacích a signalizačních zařízení, poskytuje i bezpečnostní služby. Největší firmou holdingu je Jablotron Alarms. Obrat celé skupiny dosáhl v roce 2014 rekordní výše 2,28 miliardy korun. Majitel společnosti Dalibor Dědek na konci prosince řekl, že za rok 2015 čeká skupina další zvýšení obratu o zhruba deset procent. Jablotron v současnosti zaměstnává téměř 500 lidí.

Pražská společnost eMan je předním českým poskytovatelem mobilních řešení. Nabízí služby v oblasti zakázkového vývoje mobilních aplikací, mobilních webů, webových aplikací a aplikací pro Facebook. Společnost byla založena v roce 2004. Její tým tvoří zhruba 60 lidí.