Jak nakupovat bezpečnostní služby a na co se zaměřit?

Zdroj: PRO SECURITY SE

Výběr vhodné bezpečnostní služby bychom rozhodně neměli podcenit. Pocit bezpečí a ochrany je totiž v dnešní době nesmírně důležitý. A to, ať již se jedná o zabezpečení domácnosti nebo komerčního objektu. Rizik, která na nás dennodenně číhají, je mnoho. Úplným základem by tak měl být kvalitní zabezpečovací systém, přičemž náročnější klienti obvykle využívají možnosti připojení na PCO a kamerový systém.

Nejlepší způsob, jak získat opravdu profesionální a spolehlivou ochranu, je obrátit se na kvalitní bezpečnostní agenturu. Avšak v ČR se soukromým bezpečnostním službám věnuje více než 6 000 subjektů. Jak tedy vybrat vhodnou bezpečnostní službu a na co se zaměřit?

Proč se určitě vyplatí vybrat si kvalitní bezpečnostní služby?

Pomineme-li již zmíněnou důležitost ochrany a pocitu bezpečí, vhodně zvolená bezpečnostní služba nám nabídne mnohem více. Samozřejmě je velkým rozdílem, zda si vyberete soukromou bezpečnostní agenturu nebo drobného živnostníka.

Výhodou velké soukromé bezpečnostní služby jsou její zkušenosti s každým typem objektů a s každou technologií. Díky tomu dokáže navrhnout ideální řešení s ohledem na požadavky a rozpočet klienta. Taková bezpečnostní agentura zajistí nejen kvalitní zabezpečení rodinného domu nebo vozu s připojením na PCO, ale i high-end technologické řešení rozsáhlého areálu, včetně fyzické ostrahy a napojení na vzdálené dohledové centrum.

Oproti tomu bezpečnostní služby prováděné drobnými živnostníky se vyznačují řešením, které nemusí být vytvořené zcela „na míru“ potřebám daného klienta. Důvodem je obvykle instalace zabezpečovacího systému od jednoho výrobce, z čehož následně pramení ztráta motivace navrhnout zákazníkům optimální řešení.

Z toho vyplývá, že vhodně vybrané bezpečnostní firmy jsou v těchto ohledech vhodnějším řešením. Svým klientům jsou totiž schopné ve většině případů doporučit vhodnou technologii, nabídnout související služby, a ještě navíc poskytnout maximální slevy hned u několika výrobců.

Co vám nabídne kvalitní bezpečností služba?

Pokud si klient vybere vhodnou a zejména kvalitní bezpečnostní službu, může se těšit z široké nabídky služeb, zahrnující ochranu osob a majetku, ostrahu objektů i fyzickou ostrahu, detektivní služby, pořadatelské služby, recepční služby, zabezpečovací alarmy a kamery s napojením na PCO.

Vyplatí se soukromníkům využít nabídku bezpečnostních služeb?

Jednoznačně ano. V České republice si soukromník sice může koupit zabezpečovací produkty, ale kvalitní bezpečnostní systémy od Jablotron se prodávají pouze montážním firmám – a to z jediného důvodu. Aby mohl výrobce 100% garantovat jejich funkčnost, musí jeho produkty instalovat pouze profesionál se zkušenostmi.

Bezpečnostní systém instalovaný laikem nebude totiž fungovat správně a bude přinejmenším obtěžovat samotného uživatele i jeho okolí falešnými poplachy.

Na co se zaměřit během nákupu bezpečnostních služeb?

Rozhodli jste se zvolit si vhodné bezpečnostní služby a nyní jste ve fázi výběrového řízení? Doporučujeme zaměřit se zejména na komplexní nabídku služeb a moderní technologie – bezpečnostní agentura by rozhodně měla poskytovat napojení na PCO – Pult centralizované ochrany, ale opomíjet byste neměli ani certifikace prokazující know-how (ideálně české i zahraniční) a odborné oborové kvalifikace jak manažerů, tak i bezpečnostních pracovníků.

Nejlepší bezpečnostní agentury poznáte také podle toho, že investují do vývoje vlastních technologií, který bývá finančně i technicky náročný. Schopnost takového vývoje o firmě napovídá, že má silné know-how i zázemí.

Například bezpečnostní agentura Pro Security splňuje všechny výše zmíněné parametry, a navíc ještě vyvíjí vlastní kamerové věže, napojené na vzdálené dohledové centrum, které k detekci poplachů využívá pokročilou analýzu obrazu na základě umělé inteligence.

Dalšími ukazateli skutečně kvalitních bezpečnostních služeb jsou:

➔      Návrh i nacenění více způsobů bezpečnostních řešení

➔      Doporučení funkčních úprav na základě zkušeností

➔      Hodnotné referenční zakázky utvrzující o úrovni služeb

➔      Přesah společnosti nejlépe směrem na západ

Plánujete nákup bezpečnostní služby fyzické ostrahy? Důležitým ukazatelem je kvalifikace

Pokud vybíráte poskytovatele fyzické ostrahy a chcete skutečně kvalitní služby, zaměřte se na kvalifikaci. Podle českého zákona musí každý strážný splňovat minimální profesní kvalifikaci "68-008-E strážný" na úrovni 2 dle EQF (Evropský kvalifikační rámec), která je bohužel z 99 %, případů jedinou kvalifikací jak strážných, tak i jejich manažerů. Při výběru fyzické ostrahy objektů by měla být rozhodujícím kritériem právě kvalifikace pracovníků, která by měla být samozřejmě na co nejvyšší úrovni.

Michal Rudiš, strategický ředitel v PRO SECURITY říká: „Při plnění zakázek v Německu jsme si uvědomili, že nároky na pracovníky ostrahy v ČR a na západě se nedají srovnávat. Zákonem ČR vyžadovaná minimální kvalifikace „strážný“, zkrátka není pro kvalitní službu dostačující. Proto školíme strážné na úroveň 4 a manažery na úroveň 7 a tím posouváme českou laťku komerční bezpečnosti o něco blíže té evropské."

Výběr vhodné bezpečnostní služby se tedy rozhodně nevyplatí podceňovat. Pokud jste se rozhodli vykročit tímto směrem, bezpečnostní agentura Pro Security Praha vám ráda vytvoří návrh bezpečnostního řešení zdarma. Neváhejte ji kontaktovat.