Jak prožít bláznivého Silvestra

Poslední den v roce se dá „užít“ různě. Doma, v tanečním rytmu, v divadle i venku. Záleží jen na vás.

Jsou Silvestry, na které člověk prostě nezapomene. Mezi ty moje patří například hraní scrabble s přáteli v jejich bytě na pražských Vinohradech a půlnoční jízda domů mezi petardami, oslava v sauně s následným těžkým probuzením nebo silvestrovské bruslení na rybníku a procházka Českým Krumlovem.
Pokud letos nechcete strávit poslední den doma u televizních estrád a chlebíčků, zkuste se nechat inspirovat naší nabídkou. Ať se rozhodnete tak či onak, poslední den roku 2009 a první hodiny roku 2010 si užijte.

1. Restaurace
Nabídka silvestrovského veselí v restauracích je pestrá. Oslavy konce roku pořádají hotely i venkovské hospody, a to v různém stylu. Do restaurace Starý vinohrad v Buštěhradě mohou návštěvníci dorazit například v pyžamech, plavkách nebo maškarních kostýmech. Výhodou je, že pokud přijdete v oblečení do postele, nemusíte se pak po návratu domů převlékat. Za tři sta padesát korun dostanete šampus, chlebíčky, popcorn a půlnoční vepřové pečené koleno a po celou dobu i decibely živé muziky. V duchu 70. let se bude pařit v kladenském Zanzi baru. Podmínkou vstupu jsou nejen šaty z tohoto období, ale také to, že muži musí přijít oblečení za dámy a dámy za pány.

2. Divadlo
Středočeské divadlo Kladno už několik let nabízí silvestrovský program. Letošním posledním představením roku 2009 je komedie Čtyři vraždy stačí, drahoušku, která začíná v pět hodin odpoledne. Děti mohou tento den přijít do Divadla Lampion na pohádku Kocour Mikeš. Začíná v deset hodin dopoledne.

3. Pochod
Nadýchat se čerstvého vzduchu můžete například se stochovskými turisty. Ti se mezi sedmou hodinou ranní a desátou hodinou dopolední už potřiatřicáté potkají u tenisových kurtů Stochova. Vyrazí na pěší trasy dlouhé deset, dvacet a třicet kilometrů anebo cyklotrasy dlouhé dvacet, čtyřicet a šedesát kilometrů. Organizátoři přitom varují, že na trasách je minimální možnost občerstvení, takže pokud nechcete padnout vysílením, musíte si vzít dostatek pití a jídla s sebou, navíc je nutné dorazit do cíle nejpozději do třetí hodiny odpoledne. Za patnáct korun, které odevzdáte na startu, vás čeká odměna v podobě diplomu, kalendáříku a razítka.

4. Pro děti Netradiční konec roku si chtějí užít i děti. Středisko Labyrint v Kladně nabízí silvestrovskou generálku, která začne v půl desáté dopoledne a potrvá do čtvrt na jednu odpoledne. Kromě zábavy je připravený přípitek v pravé poledne. Než však do klubu Spirála s dětmi vyrazíte, raději tam zavolejte. Předprodej vstupenek už sice skončil, ale možná, že pár míst za sto osmdesát korun ještě zbylo. Pokud ne, lze vyrazit do Slaného na dětskou silvestrovskou párty v Městském centru Grand. Organizátoři za pouhých padesát korun slibují skákací hrad, spoustu her, tanec, přípitek dětským šampaňským a malý ohňostroj. Začíná se hodinu po poledni.

5. Sport
Pokud se potřebujete i poslední den v roce zpotit, šancí je několik. Vyrazit můžete do Fit klubu Jany Bočkové na silvestrovský dopolední spinning nebo na hodinu step aerobiku v deset hodin dopoledne ve fit centru well done.

6. Adrenalin
Máte-li menší partu, zkuste si připravit „malou bojovku“. Ideální je, pokud bydlíte u lesa, pole nebo stranou velkého sídliště. Vytyčte trasu, kudy každý z vás musí projít k místu, kde ho čeká překvapení, s nímže se má vrátit zpět. Pustíte-li si předtím hororový film, vězte, že především dámská část společnosti si noční výpravu „užije“. Důležité je, aby trasa nevedla po nebezpečných skaliskách, kolem rybníků a nebyla moc dlouhá.

7. Změna
Pokud vás silvestrovské veselí nebaví, ale během roku jste nestihli udělat plánované změny vašeho bytu, zkuste pro ně využít právě tento den. Vyhodit staré, nepotřebné věci, přemístit nábytek a donést do něj něco nového vám pomůže splnit nejen „zanedbaný úkol“, ale možná i vyvolat vzpomínky, na které jste zapomněli. Rychlou inspiraci najdete i v nedalekém obchodním domě Ikea, který je o Silvestru otevřený do čtyř hodin odpoledne. Půlnoční přípitek raději stihněte už v novém, ať do roku 2010 nevstáváte s pocitem, že musíte uklízet.