Jak v TPCA málem řekli: Stop!

Co se dělo během dvou týdnů, během kterých povodně na severu Čech málem zastavily výrobu v automobilce TPCA? Týdeník Sedmička přináší časový souhrn událostí.

Nikdy dřív lidé z TPCA nevyslovili jméno toho města na Liberecku tak často, jako v minulých dnech. Chrastava, místo zhruba 120 kilometrů od Kolína. Nedávno tam bleskové povodně vyplavily kromě jiných i závod společnosti Grupo Antolin Bohemia, dodavatele důležitých dílů pro montáž aut v TPCA.
Vedení automobilky přiznalo, že hrozba nucené odstávky ještě nikdy nebyla tak blízko, jako v minulých dnech. Na tři a půl tisíce lidí by rázem nemohlo pracovat. K tomu nakonec nedošlo. Týdeník Sedmička zmapoval události posledních dvou týdnů.

Pondělí 2. srpna:

V TPCA začíná plánovaná celozávodní dovolená. Dvoutýdenní volno má většina ze tří a půl tisíce zaměstnanců. V továrně začíná pracovat na dvě stě techniků a údržbářů. „Rozebrali stroje a prověřili elektroinstalaci. Kontrola byla detailnější, než jakou je možné dělat za běžného provozu,“ tvrdí mluvčí TPCA Radek Kňava.

Sota 7. srpna:

Vlna prudkých lijáků a bouřek „potápí“ sever Čech. Voda z rozvodněných potoků a říček devastuje i Chrastavu, kde působí česká pobočka společnosti Grupo Antolin Bohemia. Ta dodává TPCA interiérové stropy do aut.

Pondělí 9. srpna:

Spekuluje se o době, po kterou potrvá, než dodavatel dílů odstraní povodňové škody a znovu nastartuje výrobu. Údržbáři z TPCA vyrážejí na pomoc do Chrastavy. „Pokusí se urychlit práce na obnově výrobních linek, které zaplavilo až půldruhého metru vody,“ říká výrobní ředitel TPCA Jiří Černý.

Úterý 10. srppna:

Situace je vážná. V TPCA, kde pokračuje druhý týden závodní dovolená, začínají přemýšlet o nucené odstávce výroby. „Jestli dodavatel nestihne v Chrastavě obnovit provoz, převedeme zaměstnance na jinou práci, popřípadě připravíme vzdělávací kurzy,“ uvádí mluvčí Kňava.
Čtvrtek 12. srpna:
TPCA na svých webových stránkách oznamuje, že v pondělí 16. srpna zaměstnanci standardně nastoupí do práce. Umožňují to zásoby dílů ve skladu kolínské továrny. Na jak dlouho však v případě odstávky v Chrastavě zásoba vydrží, není jasné. Automobilka Škoda na dva dny přerušuje výrobu.

Pátek 13. srpna:
Chrastavský podnik částečně obnovuje výrobu. Produktivita firmy je v ten moment zhruba na pětasedmdesáti procentech. Montáž dílů pro TPCA však pořád stojí.

Neděle 15. srpna:
Výrobní linky v továrně Grupo Antolin Bohemia pracují na sto procent. Obavy z přerušení výroby v TPCA jsou zažehnány. Situaci si automobilka pojišťuje rezervní zásobou dílů z partnerské pobočky firmy Grupo Antolin ze Španělska.

Pondělí 16. srpna:
„Dodávka dílů z Chrastavy je obnovená, logistický tok běží na sto procent,“ hlásí mluvčí automobilky Radek Kňava.