Jak zvýšit svou obranyschopnost? S nadcházejícím podzimem se na ni zaměřte

Zdroj: BENU Česká republika

Podzimní období s sebou nese celou řadu teplotních výkyvů a změn v počasí. Určitě ani vy si nepřejete být v situaci, kdy musíte žádat lékaře o napsání neschopenky. Co udělat pro prevenci podzimních respiračních chorob?  

Jednejte včas

Když už budete nemocní, je pozdě na posilování své imunity. Možná i vy patříte mezi procento lidí vyznávající aktivní životní styl a zdravou stravu, a vaše tělo má tak dlouhodobě vlivem vyvážené stravy dostatek vitamínů a minerálů. Pokud tomu tak není, můžete si pomoci vhodnými doplňky stravy a postupnou změnou svého životního stylu. Nenechte se v žádném případě omezovat svým okolím, aktivně se hýbat a žít zdravý životní styl můžete v jakémkoliv věku.

Betaglukany dokážou upevnit obranyschopnost organismu

Většina z nás se již naučila, že je běžné, když během podzimních a zimních měsíců užíváme doplňky stravy na imunitu. V posledních letech si stále větší procento lidí pochvaluje betaglukany. Právě ty jsou stavební součástí buněčných stěn některých hub, kvasinek, mořských řas nebo obilí. Betaglukany jsou tak významným pomocníkem při posílení imunitního systému.

K čemu je dobrý vitamín C?

Svou imunitu posilujte i trénujte pomocí pohybu, zdravé stravy i výživových doplňků. Vitamín C je pro náš organismus důležitý proto, že je nezbytnou součástí celé řady biochemických procesů v našem těle. Navíc si jej neumíme vytvořit, musíme ho přijímat v potravě. Vitamín C přispívá k normální funkci imunity, krevních cév, kostí, chrupavek, dásní nebo kůže a zubů. Přispívá také k normální psychické činnosti nebo dokáže snižovat míru únavy a vyčerpání. Bez dostatku tohoto důležitého vitamínu se prostě a jednoduše neobejdeme.

Jak se hýbat, aby vás to bavilo?

Pohyb je nezbytný pro správnou funkci pohybového i imunitního systému. Většina obranyschopnosti se totiž tvoří ve střevech. Možná i v patříte mezi aktivní a pravidelné sportovce, a máte tak otázku každodenního pohybu vyřešenou. Pokud ne, zkuste se zamyslet nad příjemnou životní změnou, která vás bude skutečně bavit. Láká vás návštěva ukázkové hodiny aqua zumby, juda nebo třeba badmintonu? Nebo si do telefonu nainstalujete aplikaci, kde si budete zábavnou formou zaznamenávat počet kroků a trasu, kterou jste ušli? Slevové kupóny vám pomohou se vybavit pro svou novou sportovní vášeň.

A co psychika?

Psychická pohoda je pro dnešního člověka alfou a omegou v jeho životním i pracovním úspěchu. Pokud jste oslabeni psychicky, jste mnohem náchylnější k virózám. Nedovolte, aby podzimní špatné nálady zamávaly s vaším nastavením osobnosti. Dejte se na dobročinné aktivity ve vašem okolí, dopřejte si krátký výlet nebo využijte akce a zajděte si koupit něco pro radost. Tím, že budete propadat melancholii, svému tělu neprospějete. Udělejte ve svém životě pozitivní změnu a uvidíte, že se upevní i vaše zdraví.

Jídelníček jedna báseň

Možná i vy patříte mezi moderní lidi, kteří se rozhodli pro své zdraví něco udělat, a hlídáte si svůj jídelníček. Místo prefabrikovaných výrobků jste přešli na lokální zeleninu a ovoce, své mlsné chvilky si zpříjemňujete kvalitními tuky v podobě oříšků nebo semínek, a dostatek vlákniny a vyvážená strava plná vitamínů a minerálů se projevuje pozitivně na vašem imunitním systému i na vaší váze. Udělat jednu trvalou změnu měsíčně, abyste se dostali k vytouženému výsledku, přinese své ovoce v podobě silné imunity a pevného zdraví.

Věděli jste o tom, že ke správné funkci našeho obranného systému přispívají i probiotika? Právě tyto látky v podobě laktobacilů nebo bifibakterií příznivě ovlivňují stav střevní mikroflóry tlustého střeva. Probiotika se také dokážou postarat o to, aby v našem trávicím traktu nepřežívaly některé organismy.