Jan Sedlák: Gates a další se polévají vodou. A kde jsou naše vzory?

Bill Gates

Bill Gates Zdroj: CTK/AP/Michael Sohn

Asi už jste zaregistrovali, že se slavní podnikatelé v IT a technologiích před kamerou polévají studenou vodou z kyblíku. Učinili tak už třeba Bill Gates, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer, zakladatel a šéf Tesly a SpaceX Elon Musk, šéfové Twitteru a Netflixu Dick Costolo, respektive Reed Hastings. Je dobré, že svět má takové technologické celebrity. Podobné by to chtělo také u nás.

Polévání se vodou a umisťování videí na internet je součástí virální kampaně nazvané Ice Bucket Challenge, která se snaží (a daří se jí to) vybrat prostředky na boj s nemocí nazvanou amyotrofická laterální skleróza (ALS), jíž trpí třeba slavný fyzik Stephen Hawking.

To však pro účely tohoto komentáře není úplně podstatné. Zajímavější je to, že se zmiňované a další technologické osobnosti nebojí navázat komunikaci s veřejností a sloužit jí jako vzor. Hromada lidí typu Bill Gates či Mark Zuckerberg se aktivně angažují ve veřejném životě, přednáší, dávají rozhovory, vysílají do světa myšlenky a reprezentují nějaké hodnoty.

To má ve výsledku kladné dopady na společnost, minimálně její určitou část. Hodně mladých lidí uvádí Gatese a spol. jako své vzory, které je motivují ve vlastním podnikání a zkoušení nových věcí.

Proč takové vzory nemáme také u nás?

A tím myslím lidi, kteří jsou úspěšní v IT a přidružených oborech, bez toho aniž by cokoliv zprivatizovali a vytvářeli si vazby na politiku a podsvětí.

Proč je třeba Ivo Lukačovič „schovaný“ na svém letišti a dělá, že neexistuje? Proč se třeba Vladimír Kovář z Unicornu v minulosti ohradil proti státním IT zakázkám, ale dnes už vidět není? Proč Roman Staněk z GoodData svojí domovskou zemi v podstatě ignoruje? Všichni a další tito pánové samozřejmě v Česku dávají práci mnoha schopným lidem, což je skvělé a úctyhodné, jejich větší angažovanost ale chybí.

Větší angažovanost těchto osobností by v dlouhodobém měřítku nemusela vyřešit „pouze“ obecně špatnou náladu ve společnosti. Může motivovat mladé lidi k tomu, aby šli studovat technické obory. V Evropské unii je značná nezaměstnanost, zároveň jsou zde ale stovky tisíc neobsazených pracovních míst v IT a dalších podobných oborech. A poptávka po zaměstnancích s technickými dovednostmi ještě poroste.

Vyzývám tedy naše vzory, aby to zkusily. Polévat se vodou nemusí, ale každá forma angažovanosti je dobrá.