Jan Sedlák: Proč je Apple v pohodě a Samsung ne

Pražská prodejna Samsungu

Pražská prodejna Samsungu Zdroj: Stepan Bruner, E15

Tchajwanské HTC už svojí značkovou kamennou prodejnu v pražské ulici Na Poříčí zavřelo. Samsung ty své prozatím má, pokud ale nezvrátí trend z posledních čtvrtletí, mohl by tento osud jednoho dne potkat i jeho. Současná světová jednička v chytrých telefonech hlásí pokles zájmů o jeho přístroje, čtvrtletní zisk o 60 procent nižší a zřejmě první celoroční pokles od roku 2011.

Samsung tak v telefonech v podstatě kopíruje to, čím si prošlo i ono HTC. I tento podnik se nějakou dobu hřál na výsluní a jeho úspěch byl všude skloňován. Teď i přes své solidní vlajkové lodi smartphonů živoří. Místo něj nastoupil právě Samsung a někteří další menší hráči.

Role Samsungu se změnila, teď je ostřelován on. Našli se výrobci, kteří umí telefony dělat levněji a mnoha ohledech i lépe (na to, jak jsou některé modely od Samsungu drahé, rozhodně neoplývají prvotřídním materiálem). Na Korejce ze spodu tlačí čínské trio v podobě Xiaomi, Huawei a Lenova, které má obrovský hlad, a nahoře vládne Apple s iPhonem.

Samsung je vklíněný někde mezi tím. Nemá jasnou tvář, nemá už v podstatě nic, čím by se skutečně dokázal odlišit. Stejně jako HTC a stejně jako mnoho výrobců telefonů a chytrých telefonů předtím.

To je daň za to, když se vyvíjí spotřební elektronika a nic vedle toho. Pokud neovládáte celý ekosystém, nelze tuhle hru udržet. I proto se Samsung tolik snažil (a ještě snažit bude) tlačit na vývoj vlastního rozhraní pro Android (které ale hodně lidí spíše nesnáší), vývoj vlastních aplikací, cloudových služeb a obchodu s aplikacemi.

Nic z toho ale neuspělo a Samsung nemůže dlouhodobě uspět rovněž. Pokud si zákazníka neuzamknete ve svém softwarovém a cloudovém prostředí, nebude loajální, a když se objeví nový a zajímavější výrobce, uteče. Zrovna teď do Číny.

A právě zde se opět vynořuje neuvěřitelně silná pozice Applu. Modely telefonů s velkými displeji sice vydal až dlouho za trhem, stejně ale v prodejích láme rekordy. Když se Applu neustále předhazovalo, že ztrácí tržní podíl tuhle a támhle, Tim Cook byl v klidu a jasně vzkázal, že Apple nemusí mít majoritu a že závody v tom, jak se neodlišovat, podstupovat nebude.

Takže hodně štěstí do Jižní Koreje. Bude ho třeba.