Japonci budou na olympijských hrách v Tokiu rozdávat medaile vyrobené ze staré elektroniky

Elektronický odpad

Elektronický odpad Zdroj: profimedia.cz

Elektronický odpad
Elektronický odpad
Elektronický odpad
4
Fotogalerie

Neobvyklý cíl si před časem vytyčila komise, která organizuje letní olympijské hry v Tokiu 2020. Chtěla vyrobit všechny vítězné medaile z kovu, který se nachází ve staré elektronice. Poprosila proto veřejnost, aby jí použité mobily, fotoaparáty a podobně nosili. Záměr je téměř dokončený, oznámila nyní. Elektroniky se vybere dostatečně.

Znamená to, že všechny olympijské a paraolympijské medaile pro příští rok budou skutečně stoprocentně recyklované. Podle komise „byl o to ohromný zájem od veřejnosti a firem po celém Japonsku“, což vyústilo ve shromáždění 47 488 tun e-odpadu.

Všechen tento opad bude rozebrán a vytáhne se z něj zlato, stříbro a měď, ze kterého budou následně vyrobeny olympijské medaile. Zatím množství odpadu nestačí, komise ale říká, že tímto tempem se kvóta naplní do konce března.

Některé firmy se skutečně činily. Například obchodní síť NTT Docomo věnovala více než 5 milionů starých nevyužívaných telefonů. Pomohlo, že sběrné boxy byly umístěny u pošt a dalších veřejných budov. Díky tomu například cílené množství mědi - 2,7 tuny bylo vybráno již loni v červenci. Stříbra a zlata ještě trochu chybí, je ho ale třeba podstatně více.

E-odpad byl využit i při minulých olympijských hrách, například medaile v Rio de Janeiro obsahovaly 30 procent recyklovaného kovu.


Článek vyšel na serveru VTM >>>