Vědci vyvinuli robota, který je jemný jako květ

Nový vynález vědců z MIT

Nový vynález vědců z MIT Zdroj: MIT

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Současní průmysloví či adaptabilní roboti využívají nejrůznější typy „rukou“, specializované úchopové klapky nebo i háky po vzoru pirátů. Jakkoli mohou být úchopová zařízení specializovaná, nezvládají změnu, respektive různorodost tvarů povrchu předmětu. Stačí jediná změna tvaru či hmotnosti a sebelépe pogumované imitace lidských prstů jsou v koncích. Inženýři z MIT přišli se zajímavým řešením: kónickou chňapkou, která je silná, ale zároveň jemná.

Při vývoji robotického úchopu se technici inspirovali mucholapkou podivnou a metodami využívanými při skládání origami. Zařízení tak dokáže udržet až stonásobek vlastní hmotnosti, aniž by poškodilo uchopený předmět. Netradiční konstrukce navíc umožnila významně rozšířit škálu předmětů, s nimiž lze bezpečně manipulovat.

„Unese plechovky, kladivo, sklenky na víno, drony, dokonce i jediný lístek brokolice,“ vyjmenovávají inženýři na webu univerzity.

„Chtěla bych vyvinout robota, který jednou zabalí celý nákup,“ dala se slyšet jedna z hlavních autorek zařízení Daniela Rus, která působí jako profesorka vyučující robotiku a umělou inteligenci na MIT. Poukázala přitom na dřívější nedostatky robotických výtvorů: zvládly manipulovat buď s velmi lehkými předměty, nebo i s těžkými, ale to za předpokladu, že mají pravidelný tvar. „Jenže firmy jako Amazon či JD.com (jeden z největších konkurentů v Česku známějšího prodejce Alibaba, pozn. aut.) potřebují, aby roboti zvládali manipulaci s různorodými předměty,“ vysvětlil další z výzkumníků Shuguang Li.

Vedle ve stylu origami složených stahovacích pásků, které byly vytištěny na 3D tiskárně, a speciální vzduchotěsné „kůže“ využívá nová úchopka také podtlak. Momentálně vyniká v manipulaci s kruhovými či oválnými předměty, což by ji mohlo předurčovat k pomoci například v nápojářských firmách. S plochými předměty si však prozatím neporadí. Inženýři však pracují na dalších variacích tohoto úchytu.

Podívejte se, jak nový vynález vědců z MIT pracuje 

Video placeholde
• Reuters