Je libo večeři z tiskárny? Fenomén 3D tisku proniká do gastronomie | E15.cz

Je libo večeři z tiskárny? Fenomén 3D tisku proniká do gastronomie

Eliška Záleská

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Vstoupit do diskuze
0

3D tiskárny si získávají fanoušky i v gastronomických kruzích.

Gastronomie je jednou z oblastí, kam v posledních letech čím dál více proniká technologie 3D tisku. Firmy z oboru slibují, že jejich stroje během několika let budou umět „vytisknout“ či upéct plnohodnotnou večeři pro několikačlennou rodinu. Společnost BeeHex specializující se na tisknutí pizzy v nich zase vidí velký přínos pro restaurace a další komerční zařízení.

Tisk jídla ale zatím má své limity. V úvahu přichází jen v případě těch potravin, které je možné uvést do kašovité formy. Tiskárna potom tuto směs vytlačuje, dokud jednotlivé vrstvy nevytvoří finální pokrm. Pro 3D tisk už existuje i digitální kuchařka. Místo tradičních receptů však obsahuje instrukce pro tiskárny, na základě kterých vytisknou italské ravioli nebo čokoládové bonbony.

Tištěné jídlo se dočkalo už i své vlastní restaurace. Ta nepotřebuje šéfkuchaře ani kuchyni, všechny části bohatého devítichodového menu jsou navrženy na počítači a poté přímo před zraky hostů vytisknuty. Podnik s názvem Food Ink. svůj provoz odstartoval v Londýně, následně díky snadné mobilitě procestoval řadu dalších měst – Berlín, New York, Soul či Řím.

Nejde však o jediný projekt svého druhu, vytištěné jídlo se ukázalo i v Praze. Na letošním ročníku Designbloku představil mobilní operátor T-Mobile „hitech cukrárnu“. Trojice 3D tiskáren stvořila několik druhů čokoládových bonbonů. Návštěvníci tak mohli výkřik moderní techniky nejen sledovat, ale rovnou i ochutnat. Pokud je tedy neodradily obavy o zdravotní nezávadnost takových pokrmů. Provozovatelé 3D tiskáren nicméně ujišťují, že pokud jsou jedlé složky dobře zpracované a tiskárna čistá, není se čeho bát.

Autor: Eliška Záleská

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video