Jedno pivo! Nevadí, že je mi sedmnáct

Policisté kontrolovali nalévání alkoholu dětem na jedné z diskoték na Strakonicku. Sedmička ji testovala týden poté.

Šest opilých dětí. To je výsledek zátahu, který udělali policisté v noci z pátku na sobotu 3. října na diskotéce v Cehnicích na Strakonicku.

Provozovnu si vybrali na základě stížností místních lidí na výtržnictví a rušení nočního klidu. Z devětadvaceti kontrolovaných návštěvníků klubu bylo šest nezletilců pod vlivem alkoholu. „V dechu měli od 0,42 do 0,98 promile alkoholu,“ uvedla mluvčí policie Jaromíra Nováková.

Sedmičku zajímalo, jestli se na diskotéce něco změnilo. Týden po razii proto do klubu zamířil sedmnáctiletý redaktor společně s šestnáctiletým kamarádem.

Dvě velká piva na stole u maximálně patnáctiletého chlapce byla to první, na co Sedmička narazila. Na dotaz, jestli se tu dá pořídit alkohol, aniž by bylo člověku osmnáct, chlapec odpověděl pokýváním hlavy.

Redaktor i jeho kamarád se u výčepu přesvědčili, že je to pravda. Výčepní si mladíky nestačil skoro ani prohlédnout. Koupit si malé pivo tedy nebyl žádný problém.
O něco dál vedle baru usrkávala parta osmi dětí za hlasitého smíchu pivo a koktejly.

„Nám by to asi neprodali, ale musíš mít dobré kámoše a pak jde všechno,“ poučila Sedmičku sedmnáctiletá dívka s pivem v ruce a ukázala na staršího mladíka v kšiltovce.

Majitel diskotéky Miroslav Řehoř odmítl chování výčepního komentovat. „Občanky kontroloval, pokud někdo v sedmnácti vypadá na osmnáct, je to těžké rozpoznat,“ řekl. Nezletilí se podle něj naopak rozčilovali, když jim pivo odmítali prodat.

Za přestupek hrozí pokuta tomu, kdo alkohol mladistvým prodal. Na místě do tisíce korun, ve správním řízení pak až tři tisíce.