Jen deset lidí. Výrobu bot Adidas v Bavorsku ovládnou roboti

Prodejna Adidas

Prodejna Adidas Zdroj: CC BY SA 2.0: Nathan Pilkington via Flickr

Běžecké boty Adidas budou v Německu vyrábět roboti, firma tak chce snížit náklady a urychlit dodávky zákazníkům na svých hlavních trzích. Firma oznámila, že na začátku příštího roku plánuje vyrobit prvních 500 kusů běžeckých bot ve své továrně v Německu, kterou budou řídit převážně roboti.

Adidas již přesunul většinu výroby z Evropy do Asie a nyní pro něj vyrábí více než jeden milion pracovníků ve smluvních továrnách, zvláště v Číně a ve Vietnamu. Firma chce ale nyní přivést výrobu blíž ke svým hlavním trhům, aby mohla rychleji uspokojovat poptávku. Firma také v Asii bojuje s růstem mezd a s vyššími náklady na přepravu.

Nová továrna bude blízko bavorské centrály firmy, ve městě Ansbach, a zahájí výrobu v první polovině příštího roku. Pro část montážního procesu však stále bude nutná lidská práce. Zhruba deset lidí bude továrna potřebovat v průběhu pilotní fáze, nicméně Adidas pracuje na tom, aby celý proces byl plně automatizován, uvedla agentura Reuters.

V budoucnu Adidas plánuje zřídit globální síť podobných továren. Očekává však, že tyto výrobní závody současnou výrobu spíše jen doplní, než že by ji plně nahradily. Firma současně očekává vysoký růst poptávky. Adidas v současnosti vyrábí ročně asi 600 milionů párů bot a dalších položek, jako je oblečení a doplňky. Do roku 2020 plánuje zvýšit prodej o téměř polovinu.