Jeruzalém zažil největší sněhovou nadílku za 20 let

Sněhová nadílka v Jeruzalémě

Sněhová nadílka v Jeruzalémě Zdroj: CTK

Jeruzalémská radnice dnes kvůli počasí ponechala zavřené školy a školky. Důvodem je sněhová nadílka, největší od roku 1992. Uzavřena je rovněž dálnice mezi Jeruzalémem a Tel Avivem a doprava je paralyzovaná nejen v okolí Jeruzaléma, ale i na západním břehu Jordánu. Se silným větrem bojují také v pásmu Gazy, kde stržené elektrické vedení zabilo jednoho muže.

Další čtyři lidé byli při této nehodě zraněni. Déšť trvá v pásmu Gazy a v západních částech Izraele od víkendu, ve nitrozemí pak od středy sněží.

Obyvatelé Jeruzaléma, kde napadlo 15 centimetrů, na sníh nejsou zvyklí. Podle agentury AFP se vydali k radovánkám, které moc neznají. Ke stavění sněhuláka se připojil i prezident Šimon Peres a fotografové ho zachytili, jak nasazuje sněhulákovi čepici. „Udělejte si rodinný den, odpoledne se oteplí, budete se moci vydat na nákupy,“ vyzýval občany Eliša Peleg z oddělení pro mimořádné události jeruzalémské radnice.

Úřad vyzval motoristy, aby vyčkali s výjezdem, dokud nebudou ulice vyčištěny. Kromě pluhů vyjeli do ulic také sypači se solí. Podle meteorologů má sněžit do odpoledne, a to i na jihu země.

Sněhová bouře způsobila značné materiální škody. Uzavřeno je mnoho obchodů včetně obchodních center, zavřeny jsou také restaurace. Svaz průmyslníků odhaduje škody na 300 milionů šekelů (1.5 miliardy korun).

Školy jsou des zavřeny také na západním břehu Jordánu. Bouře postihla celou oblast východního Středomoří a od víkendu je z tamních zemí hlášeno téměř 20 mrtvých.