Jezdectví učí i odpovědnosti

Seriál týdeníku Sedmička představuje rodičům deset vybraných sportů pro jejich děti.

Pouto mezi člověkem a koněm může být jedním z nejkrásnějších vztahů, které si lze ve sportu představit. V Polabí je mnoho příležitostí, kde se jezdectví začít věnovat už od dětského věku.

V Poděbradech sídlí jezdecký klub v Polabci. „Jezdecký kroužek dětí pořádáme dvakrát týdně. V pátek od šesti hodin večer a v neděli od dvou hodin odpoledne. Děti rádi přivítáme na některém z těchto tréninků,“ zve mladé jezdce vedoucí kroužku Lenka Ferklová.

Minimální věk dětí je dvanáct let. „Děti se kromě ježdění naučí i základní péči o koně. Ty šikovnější můžeme připravit i na zkoušky základního výcviku, aby se mohly účastnit skokových nebo drezurních soutěží,“ tvrdí Ferklová.

V lázeňské oboře mají k dispozici na projížďky jen dva koně, přesto se aspoň na krátkou jízdu dostane na všechny. „Rodiče se musejí připravit na to, že pokud se dítě rozhodne jezdectví věnovat dlouhodobě, dají za jeho koníček dost peněz. Výhodou je, když má někdo vlastního koně. Ale to je pro většinu rodin nemožné,” říká předseda oddílu Martin Píša.

Měsíční poplatek vyjde rodiče na tři sta korun. Navíc oddíl připravuje každý rok další aktivity: zahajovací a ukončovací táborák se stanováním na jízdárně, vánoční besídku s předvedením dovedností rodičům či tematické výlety.

Při jízdě na koni hrozí zranění. „Občas se něco přihodí. Ale zpravidla nejde o nic vážného, aby to pro děti znamenalo trvalé následky.

Se zlomenou rukou nebo pořádnou modřinou se bohužel musí počítat,“ říká Robert Kopecký, který poděbradskou jízdárnu provozuje. „Děti jsou chráněné, mají při jízdě vyztuženou páteř a samozřejmě přilbu,“ uklidňuje Kopecký.

Důležité je i výchovné hledisko. „Když se dítě o koně musí i starat, naučí ho to odpovědnosti,“ míní psycholog Pavel Nepustil.

SERVIS PRO ZAČÍNAJÍCÍ JEZDCE

Kolín: Tělovýchovná jezdecká jednota, telefon: 321 723 471

Nymburk: Jezdecký klub Komárno, Zdeněk Stehlík, telefon: 325 512 242, www.jkkomarno.wz.cz

Poděbrady: Lenka Ferková, telefon: 776 061 171, www.jkpodebrady.cz