Jičínské muzeum zahájilo výstavu přibližující historii cyklistiky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

V jičínském muzeu dnes začala výstava o historii cyklistiky. Expozice vedle zhruba čtyř desítek kol představuje i historii cyklistických klubů nebo závodů. Výstava nazvaná Šlápněte do pedálů bude otevřená do 28. září, řekla její autorka Jana Kořínková.

Na výstavě je k vidění například kolo, které bylo vyrobeno v roce 1867 v Hořicích a je tak zřejmě prvním jízdním kolem sestaveným na území České republiky. Vystavená jsou jak kola dalších menších výrobců z Jičínska, tak velocipedy pocházející z velkých továren Eska, Premiér nebo Laurin & Klement.

Výstava představuje i historii klubů velocipedistů, například v Jičíně vznikl 1887. „Jízdní kola byla ze začátku záležitostí vyšších vrstev, protože nebylo vůbec levné. Postupně se ale rozšiřovalo,“ řekla Kořínková. S postupným rozšířením jízdní kol vznikaly vedle klubů i různé vyjížďky a později závody.

Návštěvníci výstavy si prohlédnou také historické oblečení, ve kterém cyklisté vyjížděli. „Zajímavostí je i bičík na odhánění psů, kterým byla kola vybavena. Bičík se bohužel nedochoval, ale máme jeho držák na kolo a fotografii, kde je dobře patrný,“ uvedla autorka výstavy.

Na výstavě si lze prohlédnout i inzeráty výrobců kol z dobové tisku, nechybí ani zprávy o nehodách cyklistů nebo krádežích kol. Součástí expozice jsou rovněž historické pohlednice ze sbírky Karla Čermáka.