Jídlem tráví nejméně času Řekové a Poláci, Češi se jim přibližují

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Matt_Weibo, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Řekové jsou světovými přeborníky v tom, jak rychle se dokáží najíst. Oběd do patnácti minut zvládne více než čtvrtina z nich, stejný čas pak stačí více než třem čtvrtinám Řeků na snídani a sedm z deseti jich zvládne večeři za necelou půlhodinu. Tvrdí to alespoň průzkum společnosti Edenred, podle kterého Řekům v rychlosti stravování "konkurují" už jen lidé ze zemí východní Evropy, zejména pak Poláci, Rumuni a Češi.

Podle času stráveného u jídla lze prý země rozdělit do několika kategorií: V první jsou zmíněné zejména východoevropské národy, které tráví u všech jídel minimum času. Naproti tomu tradiční „gurmáni“ – Italové a Francouzi – si v klidu vychutnávají hlavně večeře. V porovnání s dalšími zeměmi si dopřávají i poměrně delší obědy a pouze u snídaní se nezdržují nijak dlouho.

Lidé v anglosaských zemích – zejména ve Velké Británii, ale částečně i v USA, rovněž rádi dlouze večeří, ale oběd mají kratší. V Albionu dokonce do čtvrt hodiny zvládne jídlo v poledne plných 28 procent lidí, což je absolutní rekord. Jasně se tak ukazuje, že v této zemi není oběd hlavním jídlem dne. V kontrastu s tím jsou země latinské Ameriky – Mexičané, Venezuelané a Brazilci, kde dlouze snídají i obědvají, ale večeří již nepřikládají takový význam.

jídlo, průzkum Edenredjídlo, průzkum Edenred | Edenred

Společnost Edenred oslovila svých 2500 zaměstnanců ve 14 zemích v rámci kampaně na podporu zdravého stravování ve světě. Češi sami sebe v dotaznících spíše přiřadili ke „gurmánským“ zemím jako Francie a Itálie v otázce, co je pro ně v době oběda nejdůležitější: nejčastěji totiž odpovídali, že jim jde o kvalitu pokrmu.

Naopak dobrou společnost (přátelé, spolupracovníci) u stolu je důležitá pro Jihoameričany, ale třeba i Němce a Japonce. Rychlost obsluhy a dostupnost místa pak preferují Poláci, Američané a Britové. Podle Edenred se tak prý ukázalo, že preference rychlosti jídla u Řeků je výsledek ekonomické krize, pro lidi v Polsku a anglosaských zemích je rychlost poledního jídla přirozenou prioritou.

Velké rozdíly panují i v rozmanitosti stravování v jednotlivých zemích. Například Češi a Japonci jsou velmi konzervativní (Češi se sice považují za gurmány, na druhou stranu je však jejich strava nejméně pestrá ze všech sledovaných zemí), zejména jižní národy mají rozmanitější jídelníček.

Jak jí Češi
- 77 procent Čechů stihne snídani pod 15 minut
- Oběd je pro a 51 procent zaměstnanců příležitost k odpočinku
- 60 procent zaměstnanců se stihne naobědvat do 30 minut
- podle 96 procent lidí má být jídlo hlavně zdravé
- místo jídla často vybírají pomocí digitálních nástrojů a sociálních médií