Jízda v drogovém rauši trápí policisty

Přibývá řidičů, kteří usedají za volant pod vlivem drog. V oblibě vede marihuana.

Policejní hlídka zastavuje osobní auto. Řidič se chová podivně. Přesto je dechová zkouška na alkohol negativní. Policisté mají ještě jeden trumf, tester Drugwipe. Pomocí něj zjišťují, že řidič je pod vlivem drog. V posledních měsících počet takových řidičů roste.
„Letos jsme přišli už na třiatřicet řidičů, kteří řídili pod vlivem drog. Za celý loňský rok jich bylo dvaadvacet. Je to problém,“ uvedla mluvčí královéhradecké policie Anna Pešavová. Podobná situace je v celém Královéhradeckém kraji. „Letos jsme v Královéhradeckém kraji přistihli 137 řidičů pod vlivem drog. Loni za celý rok to bylo pětašedesát řidičů,“ uvedla Iva Kormošová z Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.
Za problém to považuje i Miroslav Zavadil z neziskové organizace Laxus, která se ve východních Čechách stará o problémové uživatele drog. „Řidič pod vlivem drog má změněné vnímání, špatně odhaduje vzdálenost, rizikovou situaci a podobně,“ řekl Zavadil.

Amfetamin z prášků?

Nedávno na Hlavní ulici v Hradci Králové zastavili policisté kolem půlnoci auto, které řídil čtyřiatřicetiletý muž. „Řidič byl velice nervózní a navíc měl rozšířené zorničky, policisté jej vyzvali, aby se podrobil drogovému testu. Výsledek byl pozitivní na látku amfetamin,“ uvedla Pešavová s tím, že pro takový test je potřeba vzorek slin a výsledky mají policisté do několika minut.
Poté policisté řidiče vyzvali k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve a moči. „Je to způsob, jak přesněji určit drogu v těle,“ uvedla Pešavová. Muž vyšetření odmítl s tím, že si vzal pouze čtyři tabletky léku proti chřipce.
Za přestupek mu teď hrozí pokuta pětadvacet až padesát tisíc korun a zákaz řízení až na dva roky.
Na Královéhradecku je mezi řidiči, kteří berou před jízdou drogy, nejčastější marihuana. „Když jsem jel na nějakou akci, tak jsem si místo piv dal raději jointa (cigaretu marihuany - pozn. red.). Když mne pak zastavila hlídka, marihuanu mi nebyli většinou schopni na místě zjistit. Ale to bylo tak před deseti lety, teď už je to jiné a já jsem zodpovědnější,“ říká čtyřicetiletý Pavel, který žije v Hradci Králové. Stále však nechce zveřejnit celé jméno.
„Marihuanu lidé nevnímají za tak nebezpečnou jako třeba tvrdé drogy. Je hodně lidí, kteří pak bez výčitek usednou za volant. A to není dobře. Ti, kteří si dají pervitin či heroin, většinou nemají potřebu řídit. Podle mého názoru se počet lidí, kteří kouří marihuanu, a potom řídí, zvyšuje,“ uvedl Zavadil.
Stále ale platí, že nejvíce přistižených šoférů řídilo pod vlivem alkoholu. „Nelze říci, co je horší a co lepší, nebo co je pro bezpečnost provozu méně nebezpečné. Zatímco alkohol a marihuana člověka tlumí, pervitin má spíše opačné účinky,“ uvedl Miroslav Zavadil.
Přibývá i nehod, za které mohou zdrogovaní řidiči. „Nehod, které zavinili řidiči pod vlivem drog, bylo letos zatím sedm a vloni za celý rok čtyři,“ potvrdila Kormošová s tím, že policie se na tento problém drog za volantem stále více zaměřuje. To, že se jedná nejen o celorepublikový problém, dokazuje i případ z konce května letošního roku. Po mladoboleslavské dálnici jel několik kilometrů v protisměru třiatřicetiletý Švýcar. Když ho policie dopadla, zjistila, že řídil pod vlivem drog. Ohrozil tím životy desítek lidí.

ŘIDIČI POD VLIVEM DROG A ALKOHOLU

Počet řidičů v kraji pod vlivem drog:

2011 - 137
2010 - 65
2009 - 61

Počet řidičů v kraji, kteří způsobili nehodu pod vlivem drog:

2011 - 7
2010 - 4
2009 - nejsou údaje

Počet řidičů v kraji, kteří způsobili nehodu pod vlivem alkoholu:

2011 - 187
2010 - 257
2009 - 592
Pozn.: Údaje za rok 2009 jsou za celé východní Čechy.

Zdroj: Policie ČR