Jolla - telefon odpadlíků z Nokie - vstupuje na trh

Jolla

Jolla Zdroj: mobilmania.cz

Finská společnost Jolla, kterou založili bývalí zaměstnanci Nokie, dnes předvedla svůj první chytrý mobilní telefon. S přístrojem, který se zatím jmenuje pouze Jolla, se chystá mladá firma vstoupit na vysoce konkurenční trh s mobilními telefony. Právě tady teď Nokia prochází krušným obdobím. Jolla má vlastní operační platformu, fungují na ní ale aplikace pro Android.

Firmu Jolla, která sídlí v Helsinkách, založili bývalí zaměstnanci Nokie, kteří chtěli pokračovat ve vývoji operačního systému MeeGo. Nokia ho v roce 2010 vyvinula spolu s americkým producentem čipů Intel. V dalším roce však Nokia oznámila spojenectví se softwarovou společností Microsoft a MeeGo de facto odepsala.

Smartphone od Jolly funguje na bázi operačního systému Sailfish a má displej s úhlopříčkou čtyři a půl palce (asi 11 cm). Zadní kryt telefonu je barevný a podle webu TechCrunch bude zřejmě vyměnitelný podle přání zákazníka. Telefon má fotoaparát s rozlišením osm megapixelů a bude možné v něm pracovat s aplikacemi pro operační systém Android amerického technologického gigantu Google.

JollaJolla | mobilmania.cz

„Po designové stránce vypadá telefon zajímavě, na první pohled by se dokonce mohlo zdát, že se jedná o model s vysouvací QWERTY klávesnicí, ale není tomu tak. V předělu najdeme microUSB konektor, sluchátkový 3,5 mm Jack, vypínací tlačítko i dvojkolébku pro regulaci hlasitosti. Uvedená tlačítka jsou také jediná, která na telefonu najdete. K popisu těla přístroje chybí dodat jen dvojici reproduktorů na spodní hraně,“ popisuje novinku Jakub Vrbacký ze serveru MobilMania.cz.

Telefon má stát 399 eur (asi 10 400 korun) a do obchodů v evropských zemích by se měl dostat na konci roku.

Nokia byla 14 let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale už dříve sesadil jihokorejský konkurent Samsung. Firma zaostává zejména na trhu s chytrými telefony, které letos v prvním čtvrtletí v celosvětových dodávkách poprvé předstihly tradiční mobilní telefony.

V prvních třech měsících roku Nokia díky svým telefonům Lumia snížila ztrátu. Na internetu se ale objevily spekulace, že firma současnou krizi tak jako tak nepřežije.