Jones Lang LaSalle: tři kancelářské budovy v pražském Karlíně

Tuzemská pobočka mezinárodní realitní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle (JLL) vyhrála tendr na správu tří velkých kancelářských budov, které v pražském Karlíně vlastní rakouská skupina CA Immo. Zakázka se týká 66 000 čtverečních metrů administrativních ploch budov Danube House, Nile House a Amazon Court. V tamních kancelářích sídlí například společnosti Puma, KIT digital, Equa bank nebo provozovatel obchodního portálu Aukro.cz Allegro Group.

JLL podniká v 70 zemích světa. Celosvětové výnosy firmy činily v roce 2011 celkem 3,6 miliardy dolarů (asi 69 miliard korun). O rok dřív firma globálně utržila 2,9 miliardy dolarů. V Česku působí také další mezinárodní konkurenti JLL, mezi které patří například společnosti CB Richard Ellis, Colliers, Cushman & Wakefield, Knight Frank nebo DTZ.

Správa budov v režii realitních poradenských společností není zcela totéž jako obor podnikání nazývaný facility management, který zahrnuje například úklid a další provozní činnosti. Realitní správci se starají o vztahy s nájemci, připravují roční rozpočet, zajišťují ale také fyzické předávání prostor, smlouvy s dodavateli nebo organizaci prací na budově.