Jsou biopotraviny lepší? Jasný verdikt dosud nezazněl

brambory, zelenina, ilustrační foto

brambory, zelenina, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Diskuse o tom, zda jsou biopotraviny skutečně lepší pro naše zdraví, a tudíž se vyplatí i navzdory vyšší ceně, neustále vřou ve Spojených státech. Jedním z důvodů je i skutečnost, že souhrnné výsledky ze čtyř desetiletí studií se zdají být cokoli, jen ne jasné.

Tato kontroverze se dostala minulý měsíc znovu do zpravodajských titulků, když rozsáhlá studie výzkumníků Stanfordovy univerzity zjistila, že biopotraviny, známé také pod označením organické, nemají víc výživných látek než běžné produkty, byť obsahovaly méně pesticidů. Vědci, kteří posoudili 237 různých studií, také nezjistili, že by organická masa byla zdravější.

„Když jsme s tímhle projektem začali, mysleli jsme si, že pravděpodobně najdeme nějaká zjištění, která podpoří přesvědčení o vyšší kvalitě biopotravin, než mají potraviny běžné,“ řekla doktorka Dena Bravataová ze Stanfordovy univerzity, hlavní autorka studie. „Byli jsme rozhodně překvapení, že to tak nebylo,“ dodala.

Není důkaz, že biopotraviny zlepšují zdraví

Vědci uvedli, že běžné ovoce a zelenina měly víc zbytků pesticidů než jejich organické ekvivalenty, ale tyto stopy pesticidů byly prakticky vždy v rámci úřady povoleného množství.

V roce 2011 vědci z univerzity v britském Newcastlu došli k jinému závěru, když udělali analýzu údajů ze stejných 237 studií provedených během posledních čtyř desetiletí. Jejich výzkum, který příliš mnoho pozornosti nevzbudil, zjistil, že geneticky neupravené a pesticidů prosté ovoce a zelenina mají lepší nutriční hodnoty: kromě jiných přínosů obsahují víc vitaminu C než běžné ovoce a zelenina.

Nedostatek jednoznačných závěrů vyústil v zajímavý vývoj. Americká akademie pediatrů 22. října oznámila, že žádná vědecká studie nepotvrdila, že by biopotraviny byly zdravější. Doporučila, aby děti konzumovaly širokou škálu ovoce a zeleniny bez ohledu na to, zda jsou bio nebo ne. „Z dlouhodobého hlediska zatím není jasný důkaz, že konzumace organické stravy vede ke zlepšení zdraví nebo menšímu riziku chorob,“ uvedla.

To bylo potenciálně důležité prohlášení, protože mnoho rodičů by bylo rádo, kdyby dětem a především batolatům mohli dávat ovoce a zeleninu v bio kvalitě, ale stopku pro mnoho z nich představuje jejich vysoká cena. Trh s biopotravinami má už nyní hodnotu 31 miliard dolarů ročně a každý rok narůstá o dalších deset procent.

Rodiny konzumující jen bio snižují celkový příjem zdravých potravin

„Nechceme rodiny, které se rozhodnou konzumovat menší množství dražších biopotravin, a tudíž sníží celkový příjem zdravých potravin,“ řekla minulý týden Janet Silversteinová z Americké akademie pediatrů. „Nejdůležitější je, aby děti jedly zdravou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a nízkotučné nebo odtučněné mléčné produkty, ať už jsou běžné nebo organické,“ dodala. „U tohoto druhu stravy je prokázaný přínos pro zdraví.“

Studie nicméně zjistila, že podle některých výzkumů je v biopotravinách menší přítomnost stopového množství pesticidů a že bio hovězí obsahuje méně bakterií odolných vůči antibiotikům.