Jubilejní Vary lákají diváky na hvězdy a na dobré filmy

Během dnešního slavnostního zahájení dostane Richard Gere cenu za přínos světové kinematografii

Během dnešního slavnostního zahájení dostane Richard Gere cenu za přínos světové kinematografii Zdroj: ctk

Mezinárodní filmový festival se v západočeském regionu uskuteční už popadesáté. Právě dnes startuje devítidenní akce, která každoročně mění poklidné lázeňské město ve svatostánek kvalitního filmu. Jubilejní ročník připravil osvědčený tým v čele s prezidentem festivalu Jiřím Bartoškou, který začal skomírající akci před dvaadvaceti lety měnit v dnešní, mezinárodně prestižní akci.

Podobně jako každý rok, i letos se pro nejširší veřejnost stává magnetem přítomnost hereckých hvězd. Loňský držitel Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii – Mel Gibson – se objeví ve festivalové znělce. Letošní živoucí atrakcí je však Richard Gere. Pětašedesátiletá hollywoodská star, známá svými charitativními aktivitami, se zítra připomene pro svou kariéru průlomovou rolí zamilovaného milionáře v romantickém hitu Pretty Woman (1990) a v neděli představí svůj nový film Franny. Pozornost paní a dívek nepochybně přitáhne i Gereův třiatřicetiletý kolega Jamie Dornan, který si letos do profesního portfolia přidal erotickou love story Padesát odstínů šedi. Dorazí i ikona amerického nezávislého filmu Harvey Keitel, kterého festival ocenil před jedenácti lety.

Pro návštěvníky, kteří přijíždějí do Varů za kvalitními filmy, připravil bohatou nadílku programový tým v čele s uměleckým ředitelem Karlem Ochem. Největší pozornost poutá tradičně hlavní soutěž, v níž se letos o prestižní Křišťálové glóby utká třináct titulů. České barvy budou hájit film Slávka Horáka o konečnosti lidské existence Domácí péče s vynikající Alenu Mihulovou v hlavní roli a působivé drama dvou bratrů Kobry a užovky Jana Prušinovského. O ocenění mezinárodní poroty budou české snímky soupeřit i s německou neonacistickou satirou Heil či s hraným polským Červeným pavoukem líčícím zrod sériového vraha.

V rámci soutěžní sekce Na východ od Západu se o ocenění uchází i česko-polský snímek Cesta do Říma a vztahové drama s duchovním přesahem Superstar. Během dnešního slavnostního zahájení dostane Richard Gere cenu za přínos světové kinematografii Prach. V soutěži Fórum nezávislých kinematografií reprezentuje Česko příběh mentálně postiženého mladíka David. V soutěži dokumentů pak domácí barvy hájí i zkušená Helena Třeštíková s časosběrným snímkem Mallory.

V programu, který představuje každoročně kolem 150 titulů, nebudou chybět ani sekce Návraty k pramenům nabízející klasická, kultovní či raritní díla, populární Půlnoční filmy či sekce Horizonty přibližující tituly oceněné na jiných prestižních festivalech.

Do jubilejního ročníku vstupuje MFF jako oslava samotných filmových diváků. Na dnešní zahájení jsou zváni všichni, kdo se na dnešní večer symbolicky vybaví motýlkem (páni) a červeným líčením (dámy). Velká festivalová party v okolí hotelu Thermal a v ulicích města deklaruje, že v Karlových Varech může být hvězdou každý.