Judo není jen mlácení o žíněnku. Ale i kilometry běhu a posilovna

Královéhradečtí judisté potí krev. Čekají je světové soutěže i další kolo extraligy, tentokrát na domácím tatami.

Je úterý deset hodin dopoledne. Do prudkého svahu kopce sv. Jana na Novém Hradci Králové běží judisté, aby je nakonec trenér Policejního sportovního klubu Judo Hradec Králové Pavel Petřikov starší poslal opět dolů.

Tvrdá příprava vyvrcholí dalším kolem extraligy mužů 11. června v královéhradecké třebešské hale.
„Soustředíme se na fyzickou a silovou přípravu. Střídáme posilovnu, běh, plavání, kolo a další aktivity. Musím jim dát pořádně do těla. Příští týden nás pak čeká více práce na tatami. Budeme pilovat taktické věci, tréninkové randori a zápasy,“ vysvětluje Pavel Petřikov starší.

Místní borci Marcel Jirouš, Pavel Petřikov, Petr Prokeš, Bořek Horáček, Jaroslav Jelínek, David Krmela, Jaroslav Pokorný, Josef Kopecký, Richard Smrčka, Tomáš Mužík, Marek Moravík, Milan Saksa a Štěpán Vokatý vloni s přehledem zakončili první ligu vítězstvím a postupem do nejvyšší soutěže. Do extraligy se královéhradecký klub vrátil po třech letech. Letošní premiéra na začátku dubna jim ale na plzeňských tatami nevyšla podle očekávání.

„Před prvním kolem se nám zranil klíčový borec Tomáš Vaníček, který letos posílil náš kádr. Nepodařilo se nám vyhrát ani jedno utkání. Mrzí mě to o to víc, že výsledky byly hodně těsné. Do dalšího kola máme dost nevýhodnou pozici, přičemž ani se zraněným bojovníkem nemůžeme tentokrát počítat. Přetržený křížový vaz si vyžádá delší léčení,“ říká trenér.

Ovšem ani nevýhodná pozice v extralize se na psychice královéhradeckých judistů neprojevila. Stále pomýšlejí na umístění minimálně do šestého místa.

Extraliga stmeluje oddíl, trenér loví v cizině

„Náš oddíl se zaměřuje především na reprezentaci. Extraligu si kluci vybrali sami, rozhodli se, že postoupí a postoupili. Jsem rád, že se takto dali dohromady, což nepochybně vypovídá o tom, jaký je v Hradci kolektiv. Všichni mají zkušenosti z reprezentace i z extraligy. Tvrdá příprava se v dalším kole určitě projeví,“ věří trenér. Zároveň jedná se zahraničním borcem, jehož jméno ještě nechtěl zveřejnit, o krátkodobém angažmá. V dalším kole by měl nahradit zraněného Vaníčka. „Na druhou stranu, nechci jít cestou jako ostatní oddíly v Česku, které zkupují zahraniční hráče. V extralize mě nemile překvapilo, že většina týmů má v kádru dva zahraniční zápasníky. V době, kdy je nedostatek financí, by se podle mě měla více podporovat reprezentace a rozvoj domácích sportovců,“ vysvětluje trenér.
Drahocenné zkušenosti z mistrovství Evropy

I přes komplikace po prvním kole chce svůj kádr dostat mezi čtyři elitní týmy republiky. Má se o co opřít. Borcům, kteří se perou za PSK Judo Hradec Králové, nechybí odhodlání, touha po vítězství ani nasazení při náročném tréninkovém programu.

O vynikajícím týmovém duchu pak vypovídá i to, že část klubu založila vlastní tým malé kopané.
Předminulý týden Alena Eiglová a Pavel Petřikov mladší bojovali jako součást české reprezentace na mistrovství Evropy European Judo Championships v Istanbulu.

„Nevyšel mi los. Hned v prvním zápase jsem se střetl s loňským mistrem, takže jsem domů odjel bez umístění. Podobně na tom byla i Alena. Ale kdo chce vyhrát, musí porazit každého,“ lituje Petřikov.
Tento týden navíc nastupuje na tatami v Ázerbajdžánu, kde bude bojovat v dalším kole světového poháru.
Mladý královéhradecký judista navíc těží ze zkušeností z Japonska, kam na konci loňského roku odcestoval na soustředění.

„Jel se tam především poprat, aby získal jistotu v chvatech, protože se změnila pravidla, což zasáhlo i styl boje. Navíc domů přinesl nové poznatky a zkušenosti. To se cení, obzvláště když je to z Japonska,“ říká trenér.

Tým se teď soustředí na mistrovství světa.

„Letos bude na konci srpna v Paříži. Pavel navíc potřebuje nasbírat potřebné body pro kvalifikaci na olympiádu. Věřím, že se mu to podaří,“ říká Petřikov starší.

Na olympiádu postoupí jednadvacet judistů

Pavel Petřikov mladší se zatím pohybuje kolem dvacátého místa. Přímo na olympiádu postupuje jednadvacet borců z celého světa.

„Je to hodně na hraně, ale jsme teprve v polovině. I přestože se každý snaží na olympiádu dostat, věřím, že v konkurenci obstojím. Přípravě věnujeme velké úsilí, což by se mělo odrazit i v dalším kole extraligy,“ dodává nadějný judista.

Na další kolo extraligy se královéhradečtí judisté cítí být připraveni.