Jurečka chystá další tendr na provoz ústředního zemědělského portálu eAgri

Marian Jurečka

Marian Jurečka Zdroj: Michael Tomes, E15

Ministerstvo zemědělství se chystá opět vyhlásit tendr na provozovatele ústředního zemědělského portálu eAgri. cz. Předchozí zakázku – jednu z největších v posledních letech – ministr Marian Jurečka vyhlásil již loni v březnu. Ze čtyř uchazečů ale tehdy splnil kvalifikační kritéria jediný, a úřad tak musel zakázku po roce zrušit.

„Na přípravě původní veřejné zakázky se podílela na základě požadavku předchozího vedení rezortu externí firma,“ říká mluvčí ministerstva Hynek Jordán. „Poté jsme začali s novým týmem vlastních zaměstnanců připravovat nový tendr, který, jak doufáme, je z právního a odborného hlediska lépe připraven,“ dodal.

Smlouva s dosavadním provozovatelem, společností O2, skončila již loni. Za dvouletý kontrakt končící loni v květnu ministerstvo zaplatilo 230 milionů korun. Protože se do té doby nepodařilo vybrat nového provozovatele, úřad se s O2 dohodl na pokračování smlouvy do konce příštího roku, a to zhruba za 109 milionů na rok.

Průměrná cena nabídek se přitom u zrušeného dvouletého tendru pohybovala v rozmezí od 69 milionů od firmy Atos po 124 milionů od O2, což je v případě O2 téměř o polovinu méně. „Začátek nového výběrového řízení předpokládáme velmi brzy. Pokud vše půjde podle představ, nebude důvod současnou smlouvu s O2 prodlužovat,“ podotkl Jordán.