Jurečka ruší stomilionový tendr na portál eAgri

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) Zdroj: Anna Vackova/E15

Zakázka ministerstva zemědělství (MZe) na provoz a údržbu centrálního zemědělského portálu eAgri.cz, jedna z největších zakázek rezortu v posledních letech, se táhne rok a půl. Spadá do dob předchozího úřednického ministra zemědělství Miroslava Tomana. Ačkoliv úřad nynějšího ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) vyhlásil tendr loni v březnu, po téměř roce jej zrušil.

„Museli jsme i na základě znaleckých posudků konstatovat, že tři z nových zájemců nesplnili kvalifikační kritéria tak, abychom mohli s čistým štítem říct: Ano, to zvládnou,“ uvedl náměstek ministra zemědělství pro IT Zdeněk Adamec.

O zakázku s předpokládanou cenou 150 milionů na dva roky se přihlásili čtyři zájemci – společnosti Atos, ČDT, O2 a Wincor Nixdorf. Kritéria ale splnila jen O2, která portál provozuje od jeho založení před šesti lety. Zakázku tak úřad musí podle zákona, pokud zůstane jediný uchazeč, zrušit.

Jedno plus ale Adamec vidí, a tím je cena. Za dvouletou smlouvu končící loni v květnu totiž MZe zaplatilo firmě O2 230 milionů korun. Protože se do té doby nepodařilo vybrat nového či staronového provozovatele, úřad se s O2 dohodl na dočasném pokračování smlouvy, a to za zhruba 109 milionů na rok.

Průměrná cena nabídek se ale u zrušeného dvouletého tendru pohybovala v rozmezí od 69 milionů od firmy Atos po 124 milionů od O2. „Přestože jsme museli tendr zrušit, výsledek je pro nás pozitivní v tom, že jsme firmy přiměli vyložit karty na stůl. I když byla nabídka 02 nejvyšší, proti původní smlouvě je to téměř polovina,“ míní náměstek.