Kambodžské menu bez stínu Rudých Khmerů. V restauraci SaSaZu

Tatarák z lososa a tresky – technika Sambal, kizami wasabi, koriandr, kambodžské chilli, hořčicová omáčka s chilli, sezamový krekr

Tatarák z lososa a tresky – technika Sambal, kizami wasabi, koriandr, kambodžské chilli, hořčicová omáčka s chilli, sezamový krekr Zdroj: archiv

Trassi pražma – technika Otak Otak, filet pražmy, dashi, omáčka mala sečuan, jarní cibulka, karotka
Tom Bebek – technika Otak Otak, krevety a hovězí v banánovém listu, citronová tráva, Phnom-penh bylinky, jablečná omáčka s shitaké houbami
Larb-Gai – technika Otak Otak, kuře nakrájené na thajský způsob, máta, ratu kokos, xoai salad, bao bao
Bang Chang ranní krevety – technika Sambal, krevety, pomelo, kemiri ořechy, bazalka, kokos, kafírová limetka
5
Fotogalerie
Známá restaurace SaSaZu v čele s šéfkuchařem Shahafem Shabtayem představila nové menu pro tento rok. Každý rok se restaurace zaměřuje na jednu z asijských zemí. Letošní rok se SaSaZu ponese v duchu kambodžské kuchyně.

Shahaf se letos inspiroval především kambodžskými vesnicemi. Místní lidé jsou chudí, jejich jídlo je však rozmanité. Na místní kuchyni je zajímavá především technika, kterou jídlo zpracovávají. Tou ale i celkovou lokální kulturou se Shahaf inspiroval při vytváření nového menu restaurace SaSaZu. „Byl jsem v Kambodži, když zemřel král, lidé ho uctívali na ulicích a před mými zraky vařili různá jídla. Byl to velký zážitek,“ říká šéfkuchař.

„Neměníme pouze jídla ale celou atmosféru SaSaZu, přinášíme nové prvky i do chování obsluhy, novou hudbu, masáže i umění.“ říká Shahaf Shabtay.

Restaurace SaSaZu je založena na pěti technikách úpravy jídla – Sambal, Otak Otak, Flame, Roti a Tai tai Grill, na co nejčerstvějších ingrediencích a rychlé úpravě jídla. Šéfkuchař kombinuje kuchyni různých zemí a vytváří jídla ve znamení “fusion”. Letos se inspiroval v Kambodži, v pokrmech však lze poznat i postupy dalších zemí asijského regionu.

Ochutnejte také: