Kamčatská sopka vyvrhuje lávu a popel a ohrožuje okolí

Kamčatská sopka Ploskij Tolbačik

Kamčatská sopka Ploskij Tolbačik Zdroj: CTK

Už třetí měsíc znepokojuje ruské vulkanology aktivita kamčatské sopky Ploskij Tolbačik, která se po téměř čtyřiceti letech probudila k životu a může ohrozit okolní obce. Vulkán vysoký 3100 metrů podle dnešních zpráv ruských médií prakticky nepřetržitě vyvrhuje kamení a popel, oblaka dýmu sahají do výšky čtyř kilometrů. Ruské úřady už vydaly varování pro nízko letící letouny regionální letecké dopravy.

Sopka o sobě dala vědět koncem loňského listopadu, kdy zalila vroucí lávou vědeckou základnu vulkanologů a turistický tábor, který je součástí místního národního parku. Živel neohrozil životy lidí, obce vzdálené i několik desítek kilometrů ale zahalily kotouče vulkanického popela. Vysoko v ovzduší se oblak sopečného popela rozšířil do délky 20 kilometrů.

Ploskij Tolbačik nepatří podle vědců k příliš nebezpečným kamčatským sopkám. Jeho zatím poslední erupce v polovině 70. let minulého století ale vyvolala v oblasti paniku, vytvořila nová lávová pole a změnila profil kráteru. Sopečný masiv Tolbačik leží zhruba uprostřed poloostrova Kamčatky, který patří k seizmicky nejaktivnějším oblastem asijského kontinentu. V oblasti je téměř 30 aktivních sopek, z nichž největší Ključevskaja je vysoká 4750 metrů.

Podle vulkanologů zvýšená aktivita sopky obyvatele okolních vesnic zatím bezprostředně neohrožuje. Vliv ale může mít na bezpečnost letecké dopravy. Varování zatím obdržela menší regionální letiště, v případě větších vývěrů sopečného materiálu může být ohrožena i mezistátní letecká doprava.

Experti odhadují, že vulkán by se mohl uklidnit během příštích čtyř měsíců. Proud vytékající lávy, který zejména v noci svou září přitahuje zvědavce, je dlouhý už 18 kilometrů a jeho objem se zvyšuje.