Kantýny se kvůli paušálu bojí o přežití

Zdroj: Sdružení pro zaměstnanecké stravování

Závodní jídelny se bojí o svou existenci.  Důvodem je zavedení stravovacího paušálu, který na návrh ministerstva financí bude posuzovat poslanecká sněmovna. Již nyní hlásí kantýny výpadek kvůli koronavirové pandemii a omezování chodu firem. 

„Některé výrobní závody jsou stále zavřené,“ říká Robert Hlaváček, obchodní ředitel společnosti Sodexo. Jednička trhu Aramark hlásí rovněž výrazný pokles. 

„Investovali jsme do našich zaměstnanců a za nemalé náklady pro ně zřídili jídelnu, aby se mohli všichni stravovat za dotovanou cenu. Pokud by začali dostávat stravovací paušál, myslím si, že mnoho z nich přestane do jídelny chodit. Mám obavy,  zda nebudeme muset stravovací provoz ukončit,“ zdůrazňuje ředitelka společnosti Hydra Jičín Jana Myšková.

Jak to dopadne?

Obavy jsou jednoduché – pokud kantýny a jídelny po odstranění dotací zdraží, lidé omezí jejich návštěvnost. Tím se roztočí kolotoč snižování návštěvnosti a zdražování, směřující k likvidaci. A důsledek? V kantýnách by zdražila jídla a lidé by je přestali pravidelně navštěvovat. „To by vedlo k tlakům na jejich uzavření, což by vedlo ke zhoršení zdravotního stavu zaměstnanců,“ tvrdí známá odbornice na stravování Kateřina Cajthamlová.