Kara má středoevropský titul

Trutnovské basketbalistky zvítězily ve finálovém turnaji Středoevropské ligy. Porazily mistryně Německa a Rumunska.

První, třetí a znovu první. Basketbalistky Kary Trutnov získaly třetí medaili ve Středoevropské lize za poslední tři roky. A co víc, po dvou letech opět zlatou. V německém Wasserburgu ovládly závěrečný turnaj Final four.

„Je to určitě jeden z největších úspěchů v historii klubu, společně s účastí v Eurolize a postupem do play-off ve FIBA Eurocupu. Pořádně jsme si to užili,“ uvedl krátce po evropském triumfu manažer trutnovského týmu Jan Braun.

Východočešky neměly cestu k vavřínům jednoduchou. V semifinále narazily na německé šampionky, domácí TSV 1880 Wasserburg. Ten porazily 84:61. Na první pohled jednoznačný výsledek. „Jenže to nebylo vůbec tak jednoduché. Kdo viděl ukazatel skóre ve dvanácté minutě, nevěřil by, že to takhle dopadne,“ tvrdí Braun.

Trutnovanky totiž prohrávaly o dvanáct bodů. „Domácí navíc hnali dopředu fanoušci v zaplněné hale, prostředí bylo opravdu bouřlivé. I když velmi sportovní,“ podotýká trutnovský manažer.

Kara se ale vzchopila a nakonec vyhrála třiadvacetibodovým rozdílem. „Třetí a čtvrtá čtvrtina už byly plně v naší režii. Všechny hráčky podaly skvělý týmový výkon,“ pochvaluje si trutnovský funkcionář.

Vítězství a oslavy

Druhé semifinále bylo rumunskou záležitostí. Loňský vítěz Středoevropské ligy Arad v něm zdolal Satu Mare 72:62, a rozhodl tak o tom, že rozhodující souboj o prvenství bude bitvou dvou posledních vítězů soutěže.

I ve finále musela Kara otáčet nepříznivý stav. „Ty zápasy měly něco společného. Ale ve finále jsme se dostali do vedení až pár minut před koncem,“ popisuje Braun. Trutnov nakonec zvítězil šestibodovým rozdílem 82:76.

A na rozdíl od semifinálového boje si mohl vychutnávat velkou podporu publika. „Skvělí byli především naši fanoušci, kterých přijelo okolo dvaceti. Je dobré mít v zádech podporu a mít pro koho hrát,“ pochvaluje si oddanost nejvěrnějších příznivců Braun. „Navíc se k nim překvapivě přidali i domácí diváci a co bylo vůbec nejzajímavější, i příznivci druhého rumunského týmu Satu Mare. Takže atmosféra byla skvělá a holky pořádně vyhecovala,“ popisuje manažer.

Radost po závěrečném hvizdu byla obrovská. Trutnov je první, kdo dokázal po dvou letech Arad porazit. „Za poslední dva roky vyhrál ve Středoevropské lize šestnáct zápasů v řadě. O to je výhra cennější,“ potvrzuje Braun.

Úspěch Trutnovští náležitě oslavili. „V autobuse jsme rozhodně nespali, nejoblíbenějším nápojem bylo šampaňské. Ale na nějaké větší oslavy nebyla energie ani čas,“ usmívá se Braun. Karu teď znovu čeká kolotoč ligových zápasů. „Musíme si vychutnat úspěch, ale také se dobře připravit na další utkání domácí ligy. To je další cíl,“ podotýká Braun.

Trutnov by se v mezinárodních soutěžích rád objevil i příští rok. A pokud to půjde, tak o stupínek výš, ve FIBA Eurocupu. „Je to samozřejmě ještě prestižnější než Středoevropská liga, protože tam hrají týmy z celé Evropy. Ale všechno je to otázka zázemí, sponzorů a naší situace. Eurocup by byl samozřejmě mnohem nákladnější. Teď je předčasné o tom spekulovat,“ uzavírá Braun.