Karl J. Reiter: Nesmíte udělat chybu

Karl J. Reiter

Karl J. Reiter Zdroj: Reiters Finest Familyhotel

Legenda rakouského hoteliérství je nesmírně milý a pozitivní člověk, ale jak přijde debata na politiku, ztvrdnou mu rysy.

„Když musíte státu odvést 2,4násobek platu svého zaměstnance, pak za zaměstnance s platem 2000 eur zaplatíte 4800 eur. Turistika se na HDP Rakouska podílí celou pětinou, ale není nám věnována odpovídající pozornost. Málo se například propaguje rakouský wellness v zahraničí. Přitom z hlediska poměru cena výkon je nejlepší na světě. My máme 90 % hostů z Rakouska. Co znají z naší země cizinci? Vídeň a Salcburk. Jenže na propagaci Vídně dávají miliardu eur ročně, to pak není žádné umění.“

A Češi k vám do hotelu jezdí?

Spíš Slováci, hlavně expati, kteří žijí v Rakousku.

Jaké je tajemství vašeho úspěchu?

Tvrdá práce. Manažer hotelu v Rakousku je jako vrcholový sportovec. Musíte makat a nesmíte udělat žádnou chybu. Podmínky k podnikání jsou totiž špatné. Musíte mít proto ve svém týmu dobrou morálku. Lidi motivovat, přinášet jim do práce radost a dohlížet, aby vládla spravedlnost.

Máte dnes větší zisky, než když jste začínal?

Menší. Protože stát nás nepodporuje, naopak po nás chce stále víc peněz. Nikde jinde na světě než v Rakousku a Německu není burn-out, syndrom vyhoření, klasifikován jako nemoc, za kterou dostanete od pojišťovny peníze. Burn-out přece není nemoc! Nikdo v Evropě nechce tvrdý kapitalismus jako v USA, ale je potřeba najít rozumnou míru.

K rakouské politice jste tedy kritický?

Politici se starají jen o sebe. Nemají vizi, všechno se jen udržuje. Já začal podnikat v roce 1975 a od té doby v mém rodném městě zkrachovalo 33 firem. Chápete to, 33 firem? Firmy krachují a nové nevznikají. V 70. letech, když jste chtěli od banky úvěr, stačilo mít 4–8 % zajištěno svými penězi nebo majetkem. Dnes po vás chtějí 50 %. To nikdo ze začínajících podnikatelů nemá. V Rakousku nemůže do hoteliérství vstoupit nový podnikatel. A každý rok naopak pár hotelů zkrachuje.

Vaše hotely jsou skvělé. Máte ještě kam jít?

Nikdy nejste na vrcholu. Teď plánuji investice za 8 milionů eur. Musím, nároky klientů rostou.

Jak mohou ještě růst? Vždyť ve vašem hotelu mají absolutně všechno…

To je lidská přirozenost. Nároky hostů se prostě stále zvyšují.

Proč se Rakousko takhle vyvíjí?

Je to stejné všude na světě. Všechno se zhoršuje. Banky získaly nesmyslně velkou moc. Mluvíme o demokracii, ale kdo tady skutečně vládne?

Máte na mysli to, že světovou ekonomiku ovládá vlastně jen pár koncernů?

Ano, Google teď koupil firmu, která má software na ovládání topení. Zní to nenápadně, ale budou mít informace, jak si doma nebo ve firmě topíte. Nakonec o vás budou vědět všechno. To je velmi nebezpečné. K nám do hotelu jezdí řada politiků a celebrit a díky nim jsme dobře informovaní o zákulisním dění. O tom, jak je veřejnost manipulována. Lidé prostě nechtějí nic vědět.

Je Rakousko stabilní země?

Neustále se kvůli EU mění zákony. Máme obrovský státní dluh, i když to mají i jinde. Jak je tohle možné? Každá hospodyně přece ví, že nemůže utratit víc, než kolik rodina vydělá, a že musí mít stranou úspory. Když byl ve Francii zvolen prezident Hollande, socialista v superdrahém obleku, během chvíle opustilo Francii 70 miliard eur v investicích.

Co vás tedy drží nad vodou?

Pochopil jsem, že nám nikdo nepomůže. Musíme se o sebe postarat sami. Když má člověk něco udělat, musí to udělat hned a musí to udělat, jak nejlépe dokáže.