Kavárenská pohoda v Café Lounge

Moderní přístup. V podniku na pražském Újezdě se nekouří
a zdarma vám nabídnou kohoutkovou vodu s citronem

Moderní přístup. V podniku na pražském Újezdě se nekouří a zdarma vám nabídnou kohoutkovou vodu s citronem Zdroj: Foto Libor Budinsky

Na „zapadlý“ podnik v Plaské ulici na Újezdě všichni pějí slávu. Výborná káva, příjemná obsluha a šarmantní atmosféra. A k tomu loňský titul Kavárny roku. To už je hodně důvodů Café Lounge navštívit a vyzkoušet.

Do Plaské ulice jsme už nedávno zavítali. Stojí zde totiž úchvatné sardinské bistro Ichnusa. A hned vedle je další podnik, jenž si dobývá místo na gurmánské mapě velkoměsta. Od začátku vsadil především na snídaně.

Nabídka je pestrá – můžete si vybrat z mnoha vaječných pokrmů, ale nechybějí ani vyhlášené párky od Dolejších či rozpečené bagely s talířem sýrů či uzenin (osobně bych doporučil výtečný bagel s lososem a kapary). A k tomu kávu grande cappuccino, neboť na kvalitní kávu si zde obzvlášť potrpí a týden co týden představují nové druhy kávy.

Knihy i internet

Snídani si tu užijete se vším všudy. V Café Lounge se samozřejmě nekouří (chválabohu, i přes naprosté selhání zákonodárců jde o čím dal častější trend) a třeba mléko do kávy vám vedle kravského nabídnou také sójové. A ještě jedna drobnost – ve všední den otvírají už v půl osmé, což ocení hlavně všichni skřivani. Ale pokud chcete v kavárně strávit celé dopoledne, nudit se rozhodně nebudete, novin a časopisů tu mají dost, navíc můžete využít i koutek s počítačem a internetem (jinak je zde samozřejmě wi-fi), polici s knihami či rozkošnou terásku ve vnitrobloku.

Pestrá nabídka zajímavých jídel, jež byla odjakživa chloubou starých pražských kaváren, naštěstí nekončí desátou. Po celý den si můžete dát některý z obložených sendvičů či již zmíněných bagelů, ale také grilované cukety a papriky podávané se sušenými rajčaty a olivovým olejem s citronem.

Panenka s liškami

Kolem poledního si můžete vybrat z týdenního menu, na němž se objevují takové pochoutky, jako jsou třeba líčka na červeném víně (polední nabídka je stejná vždy na celý týden). Hlavní jídla k obědu jsou většinou tři, dvě masová a jedno zeleninové. Jako předkrm jsem ochutnal polévku z denní nabídky, kukuřičný krém s listovým špenátem, který byl příjemně sytý a lahodný. Z hlavních jídel jsem vyzkoušel vepřovou panenku s liškami a pečenými brambory. Perfektně zvládnuté maso, výtečné lišky, mimořádně chutné, ale nijak nepřekombinované jídlo, jež se dokonale hodí k polední kavárenské nabídce (a to za velmi pěknou cenu 120 korun, obědy jsou v rozmezí od 100 do 130 korun).

Druhé z testovaných jídel by ocenily především ženy – grilovaná zelenina s kukuřičnou polentou, parmezánem a balzamikovým sirupem měla nápad a šmrnc, jednoduché, perfektně připravené letní jídlo. Třetí, speciální nabídka, která je novinkou posledních týdnů, platí na večer. A zase je jednoduchá. Pod heslem Dine & Wine najdete čtyři velká jídla připravená tak, aby si každý vybral podle svého gusta: kuře, ryba, jehněčí a zelenina.

Pražská kohoutková

Café Lounge se zapojilo do akce „Česko pije z vodovodu“ a zdarma čepuje pražskou „kohoutkovou“, čímž získává další body navíc. Prostě a jednoduše, na Smíchově máme další podnik, který nechce rychle vydělat, ale sází na poctivou a nápaditou gastronomii s výtečnou kávou, tedy kombinaci, jíž se Praze stále nedostává.

Z nabídkyZ nabídky | E15

Z nabídky: Bagel s uzeným lososem, krémovým sýrem a kapary 110 korun, pečené kachní stehýnko s karlovarským knedlíkem a červeným zelím s rozinkami a pomeranči 130 korun, grilovaná zelenina s kukuřičnou polentou 105 korun, pečená paprika plněná bylinkovým kuskusem 180 korun, filátko z mořského vlka s fenyklovým pyré a šafránovými brambory 310 korun

HodnoceníHodnocení | e15

Autor je publicista