Každý Hradečák dluží městu 84 korun

Za první pololetí letošního roku nezaplatilo za nájem, psy a komunální odpad 2356 Hradečáků. Městu tak chybí téměř dva miliony korun.

Nakoupit lavičky do parku nebo kolem cyklostezky na Otín. Nebo splatit část nové digitální promítačky do kina, které čeká přestavba. To jsou věci, na něž by se podle Hradečáků daly využít necelé dva miliony korun, které městu dluží neplatiči.
Problémy jsou například s nájemníky bytů. Díky osmapadesáti z nich chybí v městské pokladně přes 558 tisíc korun.
Případ neplatících sousedů řeší i v panelovém domě 551–556 na sídlišti Vajgar. Na dva byty dlužníků loni doplácelo na sto padesát bytů ze všech šesti vchodů domu.
„Platili jsme za ně vodu a topení, každý podle velikosti bytu. My s přítelkyní šest stovek,“ vypráví Pavel Vaněk. Nic na ně prý nepomáhalo. „A vše nasvědčuje tomu, že se to letos bude opakovat. Navíc nikomu neotevírají,“ zlobí se Vaněk.
A má pravdu. Dveře od bytu neplatičů zůstávají i po třetím zazvonění zamčené.

Nemají dost informací

„Poplatek za vyvážení komunálního odpadu nezaplatilo v povinném termínu, tedy do konce května 2100 obyvatel,“ uvádí Božena Kadlecová z oddělení místních poplatků. V součtu jsou podle ní zahrnutí i dlužníci z loňského roku.
Pokud lhostejní Hradečáci nezareagují na řadu upomínek, pětisetkorunovou částku jim navýší o padesát procent. Pak přichází na řadu soud.
A proč obyvatelé města peníze neposílají? „Nemám dost informací o možnostech a termínu, proto platím, až když přijde upomínka, která mi to připomene. Jsou v ní i přehledné údaje k zaplacení,“ vysvětluje pětadvacetiletý Daniel Veselý. Kromě odpadu čeká i na upomínku na poplatek ze psa.
Nedbalých pejskařů je v Hradci celkem 198. Jejich podíl na dluhu městu se blíží třem stovkám tisíc korun.
„To se ale mění každým dnem, jak nám přicházejí další a další platby,“ dodává Božena Kadlecová