Kdo je Milan Kindl?

Sedmička se vydala za Milanem Kindlem do jeho rodného Chomutova a našla lidi, kteří ho znali již před skandálem.

Otevřete noviny – Kindl, zapnete televizi – znovu Kindl. Jen stěží si lze představit větší současnou „superstar“, než je Milan Kindl, bývalý proděkan, označovaný jako šedá eminence právnické fakulty v Plzni – dějiště největšího skandálu českého vysokého školství po roce 1989. Sedmička se vydala po stopách tohoto právníka s vizáží undergroundového hudebníka. Vyhledala jeho bývalé kolegy, kteří s ním působili u chomutovského soudu, kde v osmdesátých letech pracoval. Spolupracovníky z Ústavu státu a práva, kam přišel v roce 1986 a Západočeské univerzity v Plzni, kde se objevil těsně po založení právnické fakulty.

V Chomutově na něj vzpomínají jako na vzdělaného a schopného kolegu, na Ústavu státu a práva v Praze jako na všeho schopného, v Plzni už setkání s ním někteří litují. „Když jsme se poznali, patřil k mým dobrým přátelům. Společně jsme napsali několik publikací. Poté se začal postupně měnit a stýkat s lidmi, se kterými bych si nepodala ani ruku,“ vzpomíná profesorka Válková, která s Kindlem pracovala jak v Praze, tak na plzeňské fakultě. Vzhledem k případům, s nimiž je Kindl spojován, například kauza soudce Berky, se jí nelze divit. Sám Kindl do médií mluvit nechce.

„Potom, co jeho vyjádření vyšla v novinách zkreslená, se pan docent nechce vyjadřovat,“ uvedl jeho mluvčí Lubor Kohout. O Kindlových dvojnících a také o tom, jaké problémy nadělalo jméno Kindl jeho jmenovci, čtěte v Sedmičce.