Když v temném zámku dýchají mrtvoly

V Dětenicích připravili speciální prohlídky. Skupiny komnatami pronásledují neživí.

V zámeckých dveřích zarachotí klíč. Místo mladé usměvavé průvodkyně vykoukne krvavá hlava. V rameni má zaseknutou pilu. Vydá nelidský skřek a zase za sebou zavře.
„Já tam nechci,“ začne šeptat první z dětí, které si má za chvíli s rodiči prohlédnout zámek. Je sobota a v Dětenicích se konají neobvyklé prohlídky.

Bydlí tam zombie

„Soboty patřily strašidlům a návštěvníkům ze záhrobí po celý rok. Do zámeckých komnat se každý víkend stěhovali upíři, čarodějnice nebo bezhlavý rytíř. Protože je listopad spojený s koncem pohanského léta, objevili se v zámku zombie,“ vysvětluje mluvčí Dětenic Linda Vojancová.
Podobné prohlídky jsou údajně nemalou investicí, rozhodně se ale vyplácí. Zaujmou jimi totiž i děti, které jinak památky nebaví.
„Proč jste sem lezli? Zámek ovládají zombie!“ křičí průvodkyně ve vstupní hale. Je převlečená za čarodějnici, kterou majitel zámku povolal, když jej obsadily oživlé mrtvoly. Skupinu návštěvníků provede šerem první místnosti do kaple. Tam čeká kněz, který dětem rozdá dřevěné křížky, jež je mají ochránit. Vzbuzují děs i smích

A pak to začne, mrtvoly se různě zjevují, obcházejí lidi a očichávají je. V jedné z místností upadne strašidlu hlava, jinde za hrozivého jekotu unesou dívku, jakoby jednu ze skupiny návštěvníků. Příchozí ji najdou až o několik komnat dál na jídelním stole, kterak jí zombie krájí příbory krvavé břicho. To už před sebou děti zoufale drží křížky.
Dospělé zase lehce znejistí nevěsta, která si mezi mužskými diváky hledá manžela. Na toho evidentně čeká už staletí. I ona je šikovně namaskovaná.
„Spolupracujeme s vizážistkou, která je schopná namalovat upíra, bílou paní nebo čarodějnici. Účinkující u ní stráví minimálně hodinu,“ říká Vojancová.
Na prohlídkách, při nichž skupiny vyrážejí každou půlhodinu, se podílí dvanáct lidí, většinou ochotníků. „Vše musí být časově sehrané, je to skutečně zápřah,“ míní Vojancová
Akce má u návštěvníků zámku dobrou odezvu. „Bylo to pěkně propracované, opravdu to vypadalo, že nás zombie pronásledují,“ říká Tomáš Pavlásek, který zámek spolu s další tisícovkou lidí navštívil první listopadovou sobotu. Že z interiéru vlastně nic neviděl, mu nevadilo. Bavily ho masky i vtipná nevěsta. Strašidla pro otrlejší

„Hodně mě to překvapilo, čekala jsem, že tam bude pár figurín a dvě tři převlečené uklízečky. Účinkující by však měli lépe vycítit, které dítě už má dost,“ podotýká Hana Bártlová, jež na zámek dorazila s dcerou. Ta začala chvíli po začátku natahovat.
„Naštěstí ji strašidla nechala být. Kdyby ji adresně vyhubovala ještě třeba průvodkyně jako některým jiným dětem, asi bychom ji jen tak neuklidnili,“ dodává Bártlová.
Průvodci i zombíci by ale podle Vojancové měli vždy odhadnout hranici a vnímat, jak děti reagují.
„Je to tak trochu stezka odvahy. Často si vybírají otrlejší děti, které s nimi komunikují,“ vysvětluje Vojancová.
Se strašidly se na zámku nerozloučí ani na konci listopadu. V prosinci děti čekají čertovské soboty a po novém roce až do března zámek znovu ovládnou oživlé mrtvoly.

ŘÁDĚNÍ ZOMBÍKŮ V DĚTENICÍCH
prohlídky jsou v sobotu 20. a 27. listopadu každou půlhodinu, první vychází v 11.00 a poslední v 17.00 hodin
stojí 195 korun pro dospělého, pro děti od tří do dvanácti let 95 korun a pro děti od dvanácti do patnácti let stejně jako pro důchodce 155 korun