KHL se odehraje s 23 účastníky, Jaroslavl hrát nebude

KHL

KHL Zdroj: khl

Start ruské hokejové soutěže KHL byl odložen. Příčinou je tragédie, při níž po pádu letadla zahynul s výjimkou jediného hráče celý tým Lokomotiv Jaroslavl. Letos se KHL odehraje jen s 23 účastníky. I přes snahy pomoci Jaroslavli tak, aby mohla letošní ročník odehrát, se vedení Lokomotivu rozhodlo tuto sezonu vynechat. Nový start soutěže je naplánován na dnešek.

Jaroslavl patří k nejlepším týmům v KHL. Několikrát soutěž vyhrála, loni skončila třetí. I proto se vedení ruské soutěže snažilo, aby klub mohl sezonu odehrát. Existovalo několik plánů. Jednou z variant bylo, že každý ze zbývajících 23 klubů „půjčí“ Lokomotivu jednoho hráče. Několik hokejistů se samo přihlásilo. Jedním z nich byl i Alexej Jašin, velká hvězda ruského hokeje a bývalý kapitán Lokomotivu.

Vedení klubu ale snahy o záchranu týmu odmítlo. „Činnost klubu bude určitě pokračovat, ale Lokomotiv, to nejsou jen hráči a hokejky, nýbrž také duch. A k jeho návratu potřebujeme čas. Uděláme vše potřebné, abychom byli připraveni ke startu ročníku 2012–13,“ citoval prezidenta Lokomotivu Vladimíra Jakunina server hokej.cz.

Toto rozhodnutí podpořil i gubernátor jaroslavlské oblasti Sergej Vachrukov. „Duch Lokomotivu se tvořil roky a my se vynasnažíme, aby byly obnoveny tradice, na které jsou lidé z Jaroslavle právem hrdí,“ uvedl. Také sponzoři klubu souhlasili s tím, že se Lokomotiv letošního ročníku nezúčastní.O další budoucnosti klubu i soutěže jedná také vedení KHL. Dnes se sejdou prezident KHL, zástupci ruské hokejové federace, ministr sportu, zástupci sponzorů i vedení Lokomotivu.

Nový ročník KHL zahájí dnes zápas mezi Atlantem Mytišči a Ufou, který byl přerušen poté, co přišla zpráva o pádu letadla. Vedení soutěže rozhodlo, že tradiční úvodní utkání mezi vítězem Gagarinova poháru, což je trofej pro vítěze KHL, a poraženým finalistou se bude už od letošní sezony jmenovat Pohár Lokomotivu.