Kim Dotcom se vrací, obnovuje Megaupload

Kim Schmitz alias Kim Dotcom

Kim Schmitz alias Kim Dotcom Zdroj: ctk/ap

Výstřední německý internetový podnikatel, Kim Dotcom se rozhodl obnovit svůj byznys. Na svém twitterovém účtu oznámil, že obnoví internetové úložiště Megaupload. To úřady v roce 2012 zavřely z důvodu porušování autorských práv.

K obnovení populárního rozhraní pro ukládání obsahu má dojít symbolicky 20. ledna následujícího roku. Tedy přesně pět let poté, co Dotcomův dům v novozélandském Aucklandu obsadili policisté kvůli porušování autorských práv. Většinu obsahu Megauploadu tvořily totiž právě nelegální kopie různých děl, která byla veřejnosti volně přístupná.

Obnovením služby chce Dotcom navázat za zašlou slávu Megauploadu. Začne prý tím, že bývalé uživatele obešle e-mailem, ve kterém je pozve k využívání nové služby. Podle Dotcoma budou mít všichni uživatelé, kteří byli u Megauploadu již dříve registrovaní, své účty také u obnovené služby.

Nová služba má každému nabídnout 100 GB místa na úložišti, zároveň nebude nijak omezovat rychlost přenášených dat. Novinkou má být synchronizace s mobilními zařízeními a možnost plateb pomocí bitcoinů. Zároveň slíbil, že veškerá data na serveru budou šifrovaná, chce tak uživatelům zajistit maximální soukromí.

Rok poté, co došlo k zavření serverů Megauploadu Dotcom založil novou službu s názvem MEGA. Sám však nedlouho poté společnost opustil. Podle jeho slov proto, že je služba pod kontrolou novozélandské vlády.

Dotcom měl problémy se zákonem již dlouho před spuštěním služby Megaupload. V roce 1994 dostal podmínku za špionáž, stejný trest obdržel rovněž roku 2003. Tehdy to bylo za zpronevěru a zneužití důvěrných informací. Rovněž byl znám svým hýřivým způsobem života, utrácel především za sportovní vozy. V poslední době ale velkou část svého jmění investuje do právních bitev.