King vyznává lásku hororovým klasikům a hudbě

Žijící legenda hororového žánru Stephen King

Žijící legenda hororového žánru Stephen King Zdroj: Profimedia.cz

Stephen King je dnes žijící legendou hororového žánru a jeden z nejúspěšnějších spisovatelů na světě se stabilní čtenářskou základnou. Už se nemusí držet výlučně hororového žánru, což ukázal u posledních dvou románů Lunapark a Pan Mercedes, v nichž vyznává lásku detektivce. Nyní přichází s knihou Revival, v němž se ke svému žánru zase vrací, ačkoli nejde o čistokrevný horor.

Jako by se King ohlížel do minulosti a očima hrdiny Jamieho vzpomínal na dětství a dospívání na malém městě, i život mimo něj. Na hraní v kapele, první lásku i závislost na drogách. Do toho všeho nenásilně přimíchává hororové prvky, byť by kniha fungovala skvěle i bez nich. A to především díky Kingově bezchybné schopnosti vyprávět. S rekapitulací života se pak prolíná postupné odhalování tajemství padlého kněze Jacobse, které je pro život hlavního hrdiny klíčové.

Právě kvůli svému pojetí by mohl být Revival přijímán Kingovými skalními fanoušky negativně. Když nepočítáme pár okamžiků, tak tradiční horor přichází ke slovu až v závěru. Revival neobsahuje potoky krve, hory mrtvol, tedy věci, které asi dnešní čtenář hororu očekává. King namísto toho nabízí silnou atmosféru a postavy, jejichž příběh budete prožívat. A jako třešničku přidává kopu nostalgie a působivý „soundtrack“.

Revival tak není peckou o síle To, spíše autorovým vyznáním hudbě a některým hororovým klasikům, kteří ovlivnili jeho tvorbu. A co je nejdůležitější, ukazuje, že King ve svém věku a po nehodě, která ho potkala, pořád píše zatraceně dobře. Nezbývá doufat, že světu předá ještě celou řadu dalších příběhů.

Stephen King: Revival
Nakladatelství: Beta Dobrovský, 2015
Překlad: Linda Bartošková
Hodnocení: 80 %