Klínovec se změní

Klínovec láká lyžaře na výhody. Zlevňuje sezonní a rodinné jízdenky na vleky.

Krušné hory / Krušnohorská města z obou stran hranice si chtějí splnit dávný sen: propojit dva nejvyšší vrcholy Krušných hor, český Klínovec s německým Fichtelbergem. Vrátka jim k tomu pootevřel schengenský prostor. Otevřít dokořán je mohou velké evropské peníze, jež chtějí společně získat. „Naši předchůdci o tom přemýšleli už před třiceti lety. Obě hory k tomu přímo nabádají,“ míní starosta Loučné pod Klínovcem Rostislav Velek. Okolí má být za pár let rájem lyžařů z Čech, Německa, ale i zemí Beneluxu.

Také lidé ze Ski areálu na Klínovci mají plány. V roce 2011 začnou stavět čtyřsedačkovou lanovku, prodlouží a přemostí sjezdovku Pařezovka.

Ve snaze přilákat ještě víc lyžařů, přichystali už letos novinky. „Přibudou dvě sociální zařízení, čtyři sněžná děla, infocentrum. Návštěvníci se tam dozví vše o ubytování a službách, můžou si koupit jízdenky na platební karty nebo si vybrat peníze,“ říká provozovatel areálu Martin Píša. Na lyžaře čekají i slevy. „Zlevnili jsme sezonní jízdenky o deset procent. Ceník jsme doplnili o výhodné rodinné jízdenky od jednoho do šesti dnů,“ upřesnil Píša. Další novinkou je Bonus karta Klínovec. Lidem, kteří se ubytují na čtyři a více dnů v určitých termínech, umožní čerpat až třicetiprocentní slevy na nocleh, skipasy, půjčovny, lyžařské školy.

O spojení Fichtelbergu s Klínovcem rozhodnou úřady, až posoudí dopad na životní prostředí. Stavba totiž předpokládá kácení stromů. Lyžařský ráj má stát skoro miliardu korun. Horská města uvažují o dalších lanovkách a sjezdovkách. Představa je taková, že lyžař vyrazí třeba z penzionu v Loučné, vyjede lanovkou na Klínovec, pak sjede do Jáchymova nebo na německou stranu k Fichtelbergu a naobědvá se zas na české straně hor. To vše, aniž by odepnul lyže.